2021-06-30 248 浏览
今日同朋友去左荃灣行街,見到一間日式鐵板燒,於是就決定去試一試,我地就點左一個日本A5佐賀和牛二人餐,呢間店比較特別,類似快餐店形式,要先點餐再入座,而且係以一個半自助形式,佢有一個自助吧裡面可以俾客人自己選擇飯,湯同沙律,連醬汁都有多款選擇,餐廳仲有一個細心既照顧,會為客人提供一塊小圍裙,可以防止整污糟件衫,十分抵讚過一陣店員將食物送到我地面前,一大盤燒肉有美國黑豚,羊扒仲有日本A5佐賀和牛同安格斯牛隔扒,仲有蜆同帶子做一個點綴,之後店員會再俾一塊鐵板俾我地自己燒,我地先食佐賀牛,入口牛既油份充斥住成個口,充滿牛肉既香味,之後我哋再試下黑豚,黑豚肉質彈口,而且簡單加少少岩鹽帶出整個鮮味,之後試食羊扒,如果喜歡食羊既朋友一定要試,羊扒有好大陣羊味,我就比較喜歡食羊所以就迷上羊既香味,而且入口有大量肉入湧入,最後安格斯牛,整塊牛膈肌十分厚,用鐵板將表面燒熟,內裡帶有一點半生熟十分惹味,肉質又不會太硬,而充滿肉汁,再配上一口白飯真係好滿足,而呢個餐既蜆湯都好鮮味,食完再飲一啖蜆湯馬上中和返口腔既肉味估唔到一間好似快餐店既鐵板牛都會都有如比高級既食材,但夜晚時間客人比較多,所以食完都唔想打擾

估唔到一間好似快餐店既鐵板牛都會都有如比高級既食材,但夜晚時間客人比較多,所以食完都唔想打擾人地做生意,總括來說一個快餐價錢都可以食到各種高級既肉類真係物超所值。