2017-05-26 447 浏览
觀塘有間新開張的年輕人潮店cafe,店名叫happinesssss,希望大家都可以喺度享受高興嘅時光。最近差唔多每星期放工都會黎觀塘上堂,所以都幾熟路啦,而咁啱「高興」原來喺同楝嘅工業大廈地下,咁就一於book位上堂前黎食嘢啦。特別嘅喺餐廳用左一角位置做左個溫馨小stage,用作表演live music。店內裝修佈置有懷舊風味,相信九十後對呢啲懷舊嘢無回憶,但覺得好得意吧!素菜豆腐蕃茄烏冬鍋$56: 蕃茄湯味道幾濃,酸酸甜甜,烏冬好滑溜,豆腐亦是,仲有啲娃娃菜、磨菇同蕃茄,蔬菜吸收了湯汁特別滋味,原鍋上可以保持熱度。快快樂樂all day breakfast$62: 餐廳有兩款all day breakfast,選了款有egg benedict的,上到來原來只有好細隻,而且不是傳統的muffin包而是用了法包,幸而蛋黃半熟都有點流出效果,其他配料有蕃茄、火腿、腸仔、茄汁豆、沙律菜、磨菇,沙律菜不算太爽,其餘都不錯,特別喜歡腸仔、菇和蕃茄。水牛城雞中翼配芝士醬$40: 新鮮炸起,香脆熱辣,每隻大大隻,配上牛油果醬或兩款芝士醬食,唔會覺得單調,雞翼本身味道咸香,肉滑溜多汁。公司三文治$44

公司三文治$44: 原來又是用上法包,個人不太BUY法包因為較硬,不過呢個三文治既餡好正,有生菜、芝士、蕃茄、雞扒、煎蛋、煙肉、磨菇,最吸引係當中既雞扒,睇得出既多汁,嫩滑,其他料都配合得好好。

檸檬忌廉楓糖pancake$48: 鬆軟度唔可以同空氣感梳乎厘pancake比較,以pancake黎講,佢有蛋香、檸檬香、加上楓糖醬同忌廉,口感都算柔軟,大大件亦滿足,pancake上的檸檬片味道有點甘。

冷壓果汁$22@ 價錢幾相宜,細細支膠樽冷壓果汁,口味亦同其他冷壓果汁店好相似,有人說很甜,但冷壓果汁本來都係甜架啦。
1. 紅菜頭、蘋果、紅蘿蔔 - 紅菜頭味幾出,個人幾鍾意。
2. 羽衣甘藍、青蘋果、青瓜、梨 - 羽衣甘藍令飲品有種輕輕的草青味,但有其他配料都好容易入口,好健康。

食到一半發現餐廳越來越多人,幾乎滿座,原來今晚剛好有live show表演,表演者是BONBON X HOYIN,因為時間關係,只在現場聽到頭三首歌,傻子、better me、孤單心事,BONBON把聲超靚,音響都唔錯,聽到我地唔捨得走,但要上堂無法啦,下次一定要黎高興好好地咁hea下。