2023-09-13 1080 浏览
再访和缘,今次就试吓佢夜晚嘅omakase ,直头系深深感受到贫穷限制咗我对奢华嘅想像😂 signature 嘅大拖罗、白虾加埋北海道马粪海胆, 底系天妇罗紫菜而上面就系红菜头泡沫,香脆嘅天妇罗配埋各种鲜味嘅海鲜,真系要分几啖食,慢慢享受☺️ 当日嘅刺身有爱缓蜜甘鲷、石垣贝同黑鯥,黑鯥永远都系我嘅最爱,仲要加咗乌鱼子碎真系好夹。天妇罗辽参包住海虾,辽参keep住应有嘅口感,配埋新鲜海虾,同埋碟上嘅梅子盐、柚子盐同七味盐,令相对淡味辽参添上一份色彩☺️ 茶碗蒸加埋日本北海道生蚝,生蚝极大只,而且煎过好香口,鲜味落咗落茶碗蒸上面,令一个普通嘅茶碗蒸都变到成为一个主角☺️ 冬瓜汤加左北海道象拔蚌同埋竹笙,北海道象拔蚌仍然爽口唔会过熟,海鲜嘅鲜味更加攞晒落个汤底,同埋个竹笙吸晒啲汁,饮落好舒服☺️ 天妇罗天草地蛤又系另一杰作,实在无谂过咁样炸贝壳类仲keep到水份,配埋抹茶盐食都几出色。鹿儿岛西冷和牛配菠菜芝麻酱,和牛西冷肉味浓同嫩,配上即磨黑松露片,佢哋嘅黑松露醋汁都几惊喜,仲可以解解腻!北海道马粪海胆手卷,简直都唔需要讲太多,鲜甜!甜品嘅自家制wasabi sorbet 同红豆和菓子配宇治抹茶都唔

北海道马粪海胆手卷,简直都唔需要讲太多,鲜甜!

甜品嘅自家制wasabi sorbet 同红豆和菓子配宇治抹茶都唔错,前者奶香但带有少少辣,都几清新;后者宇治抹茶嘅回甘加埋少少甜嘅红豆菓果子,两平衡得好好,为呢一餐划上左个美好嘅句号☺️