2015-06-20
以往我食開既放題,往往未坐定就會送一大盤刺身上枱,所以見到刺身盤,都唔算好驚喜。今次omakase例外., 有一盤各式各樣既靚料魚生!present得好靚啊~我就由淡味食到濃味啦! 最值得推既係拖羅!今次食既拖羅比較肥美,睇落好晶瑩、食落好滑!入口即溶真係冇講錯!放工攰到嘔搭幾個站過黎堅尼地城食日本野,坐低熱辣辣有隻涼浸浸既日本珍蠔送上黎,哇有手掌咁大啊..我會形容呢隻蠔好有「海水味」,食落好juicy ,加埋少少檸檬汁,開餐開埋胃,好有心思呢!炭燒鹿兒島A5和牛係我全晚最期待既一道菜~我自問味蕾唔算好敏銳,同朋友食野既時候又會掛住傾計,所以有時放左啲咩落肚都唔知架!但今晚既小和牛逆然吸引到我既注意力!仲令我眼前一佢一客總共有六塊小和牛,配以新鮮蔥花+磨到好滑既蒜蓉+洋蔥墊底;道菜擺係我面前,首先係見到燒得好均勻,見到都胃口大增!但因為係半燒所以用嗅覺未即時聞到燒和牛味。第一啖:原味和牛(冇點任何醬料配料)口感正!軟綿綿既生肉vs燒熟左既熟肉句恰到好處,有廚師燒埋。。。。我果然唔會令塊牛牛糟。 第二三啖:和牛+蒜+蔥+醬汁;不得不承認,加左以上配料既和牛,味覺上會比先前兩啖原味優勝啲.
第二三啖:和牛+蒜+蔥+醬汁;不得不承認,加左以上配料既和牛,味覺上會比先前兩啖原味優勝啲..不過我始終唔捨得俾重口味既蔥蔥蒜蒜掩蓋左我既牛牛啊!於是..
第四五啖:和牛+洋蔥;呢個係服務員姐姐既建議食法,因為我本人其實唔中意洋蔥,見係小和牛個底度墊左啲洋蔥係度我都冇諗起睬佢架,不過既然係建議食法,一世人食一次,我豁出去試下啦咁。咦,食落食落,洋蔥冇我想像中既腥味,同小和牛配合得啱啱好!來自洋蔥既水份可以令到口腔fresh啲,混合埋趙牛牛時溢出既肉汁,好好味啊!而洋蔥又吸收左放係上面既Juice,感覺似鐵板上的洋蔥,都okay!成份A5和牛由Presentation到味道都好高水準!讚呀!
第六啖:和牛+醬汁;仲有成兜汁躺左係度,唔點佢好似對唔住自己咁,所以輕輕點一點就食埋最後一塊喇!
窩心/欣賞point : 這晚有一個好溫柔既待應姐姐係餐廳度serve客人,我留意到,當每一枱上菜既時候佢都好細心咁為客人介紹食材係邊度黎、點煮點食,當然都有為我&友人介紹啦!雖然放工既我攰攰地唔係好記得佢講過啲乜😅但享受到咁既服務質素,心裡面有一種甜甜既感覺!