2021-10-01 622 浏览
在最後一星期嘅香港餐廳週,好高興訂到Honjo嘅晚餐,通常餐廳週俾人嘅感覺係唔會食得飽,但係今次一行兩人都感覺十分飽肚,多款菜式亦十分美味。Starters前菜,除支豆外,還包括胡麻菠菜、沖繩炸雞、油甘魚薄片和吞拿魚炸飯團。各款前菜各有特式,味道亦在水平之上。尤其是吞拿魚炸飯團,飯團香脆可口再配上新鮮吞拿魚茸,口感完美配合。Tempura & Raw第一款是粟米天婦羅,配以wasabi 天婦羅汁,對於天婦羅沒有興趣的我,也吃了兩大塊,炸完的粟米鮮甜多汁,天婦羅炸醬薄而香脆,好味!除了晚餐包括的每人一隻生蠔,我們加點了刺身拼盤($128pp),刺身包括三文魚吞拿魚和油甘魚,沒有什麼特別,如胃口小的朋友可以不用加點。Main Course 我們點了short rib, 用紅酒味噌炆煮,肉質嫩滑,牛味濃郁,配以醃製嘅蘿蔔,口感清新。另一款主菜250g香煎USDA Prime肉眼扒,牛扒炭香味撲鼻,肉味濃郁。兩款主菜份量偏大,建議可選其中一款,另一款可以叫魚或者龍蝦。Dessert可以選擇留心綠茶朱古力蛋糕及柚子批,我們各點了一款share。要讚一讚柚子批的餅皮,香脆而不油膩,配上清新的柚子,

Starters

Tempura & Raw

Main Course

Dessert

要讚一讚柚子批的餅皮,香脆而不油膩,配上清新的柚子,味道取得平衡。

綠茶留心朱古力蛋糕配以雲呢拿雪糕,味道十分驚喜。綠茶味道香濃,但流心蛋糕亦不太甜,長條型嘅紫菜曲奇配可以配綠茶流心餡一齊食,糖分適中。

晚餐應該包括。一杯濃縮咖啡,但餐廳忘記給我們,期待下一次再到訪品嚐Honjo十月 的fusion新菜單。