2022-11-03
一年前泥食過一次,食完之後一直念念不忙,呢晚終於有機會再泥食鐵板燒喇。餐廳佈置好似比起一年前靚左,成個感覺都坐得舒服左。同老婆兩個人去,所以揀左『虎鐵套餐』(二人set)。『牛油果海蝦沙律』唔知點解覺得個牛油果特別好食,蝦都好新鮮,食完成個沙律即刻開晒胃。『蟹肉海膽松露溏心蛋』溏心蛋上面鋪左海膽松露,連埋半個蛋殼一齊上枱,有心思之餘,味道都確係唔錯。『火焰北寄具』睇餐牌果陣心諗佢點樣火焰法呢?姐係炙燒?原來係上左枱之後,再係你面前點火,估唔到好味之餘,仲有官能既刺激。而呢個北寄具加左啲菊花瓣係面,食落會有淡淡菊花既清香。『活鮑魚配蟹肉海苔醬』首先鮑魚接近手掌咁大,而且唔韌,又有咬口,配埋海苔醬一齊食就更出色。另外佢伴碟有個煎香左飽魚肝臟,都係幾好味。『活龍蝦配海膽醬』成日覺得龍蝦肉好難好食,但估唔到呢度處理得幾好。首先肉質爽口彈牙,無『鞋颯颯』既感覺。然後個加埋龍蝦膏既海膽醬就更加係畫龍點睛,點埋呢個醬一齊食真係鮮味十足『日本熊本A5和牛厚燒/薄燒』因為我地有兩個人,所以我地試晒厚燒同薄燒。我個人就比較中意厚燒,肉味濃啲。薄燒都唔錯,會比較適合中意食蔥既朋友。因為薄燒其實係用塊牛卷住啲
餐廳佈置好似比起一年前靚左,成個感覺都坐得舒服左。
同老婆兩個人去,所以揀左『虎鐵套餐』(二人set)。
『牛油果海蝦沙律』
『蟹肉海膽松露溏心蛋』
『火焰北寄具』
『活鮑魚配蟹肉海苔醬』
『活龍蝦配海膽醬』
『日本熊本A5和牛厚燒/薄燒』
因為我地有兩個人,所以我地試晒厚燒同薄燒。
我個人就比較中意厚燒,肉味濃啲。
薄燒都唔錯,會比較適合中意食蔥既朋友。因為薄燒其實係用塊牛卷住啲蔥花再煎,所以有別於一般既薄燒和牛。
『刺身帶子豆腐鯛魚湯』
食到呢到,其實已經飽飽地,但呢個鯛魚湯清清地,飲落去好舒服,有消滯既感覺。
『黑松露三文魚子海膽杯炒飯』
其實幾欣賞個廚師擺盤既心思,呢個炒飯用個杯仔上,份量適中,而且望落都幾靚。建議食呢個飯既時候,可以請侍應幫手轉落隻碟到食,因為用杯食既話可能會整到啲海膽三文魚子跌晒出泥。
『鐵板梳芺厘雪糕』
甜品我唔係太好,不過呢個梳乎厘我真係幾中意,軟綿綿,配搭埋雪糕一齊食,幾好味。
總括成餐飯,其實真係無乜野好彈,期待下一次再泥食,希望會再有驚喜。