𠮶晚约咗喺呢区工作嘅朋友食饭,因为我知道呢幢新嘅商业大厦每层都有新餐厅,包括我一直都想食嘅潮州菜馆都喺呢度开分店👏🏻 餐厅环境以中国古典雅风格,近门口的座位,特别有薄纱屏风,有刺绣图案,作间隔用,感觉好似私人啲,但也能感受浓浓的中国文艺feel~🐟 大眼鸡鱼饭 (HK$398).怎么叫咗饭,但成碟鱼都冇饭嘅?.店员解释「鱼饭」其实系以新鲜海鱼烹调成冻鱼,以鱼当饭食.初尝大眼鸡鱼,肉质厚实而软弹,我觉得调味比较浓味偏咸,配少少豆酱能带出鲜味.呢个配白粥或白饭一流👏🏻👏🏻🦪 汕头煎蚝烙 (HK$128).蚝饼炸得金黄色,好厚身,外脆内软.蚝仔大只饱满,鲜甜多汁,差唔多每一口都食到.点一些鱼露令味道更鲜、更滋味,同时亦可减油腻🍲 二十年老菜脯炖鲜猪肚汤(HK$78).汤头微红,但非常清澈,味道很香很好味,饮完之后不会令人口渴.有老菜脯,黑黑的,口感腍身而有啲爽口,有啲似食紧黑蒜的感觉,但味道就好咸甜的菜脯味.新鲜猪肚,大片,软嫩,好好食.上网搜寻,饮咗可健脾养胃,止咳祛痰,开胃有助消化*🍲 胡椒咸菜鲜猪肚汤 (HK$78).汤头同样清澈,朋友话满胡椒的香辣味,咸菜的微酸,带出鲜味感.猪肚同样

🐟 大眼鸡鱼饭 (HK$398)
.怎么叫咗饭,但成碟鱼都冇饭嘅?
.店员解释「鱼饭」其实系以新鲜海鱼烹调成冻鱼,以鱼当饭食
.呢个配白粥或白饭一流👏🏻👏🏻

大眼鸡鱼饭

🦪 汕头煎蚝烙 (HK$128)
.蚝饼炸得金黄色,好厚身,外脆内软
.蚝仔大只饱满,鲜甜多汁,差唔多每一口都食到
.点一些鱼露令味道更鲜、更滋味,同时亦可减油腻

汕头煎蚝烙

🍲 二十年老菜脯炖鲜猪肚汤(HK$78)
.新鲜猪肚,大片,软嫩,好好食
.上网搜寻,饮咗可健脾养胃,止咳祛痰,开胃有助消化
🍲 胡椒咸菜鲜猪肚汤 (HK$78)
.猪肚同样软嫩,干净俐落

🥬 干贝春菜煲 (HK$128)
.春菜,我觉得似系小芥菜和菜芯嘅混合版,口感鲜嫩、爽脆,菜味清甜,简单配干贝已经很好味,我不知不觉食咗大半煲去😋

干贝春菜煲

🍚 潮州白粥 (HK$15)
.食潮州菜,白粥系必点至选
.煮得软绵绵的,米粒开花,入口软滑同而有些少口感
.看似水米分离,但粥液香浓,满满米香

潮州白粥

🫖 香片 (HK$15/位)
.茶色清澈,入口清香茉莉花的香甜味道
🫖 功夫茶
.细小一杯,一定要趁热饮,才饮到先甘香后甜的层次感,冻咗先饮只有苦味呀~

功夫茶

我觉得传统潮州手工菜,看似平凡、家常便饭咁嘅样,但细节都在烹调功夫里,突显食材原来的鲜味,呢一餐真系好好味😋👍🏻
2023-05-23
用餐时段