2019-03-10
朋友話公司附近早排開左間新餐廳,原來係結業多年嘅「華香雞」重出江湖,當然要過去一齊試下久違的味道啦。餐牌有好多選擇,除咗最出名嘅雞,仲有牛筋腩、排骨、滾菜、鱸魚、素齋、白鱔等等,適合任何人嘅口味。黎得呢度,當然要試華香雞,我地仲點左薑蔥鮮雞同清湯牛筋腩試試。首先講講個招牌華香雞,我地選左配煎黃飯煲,黎到個飯仲大過碟雞,真係嚇一跳,價錢只係 $58,好實惠。華香雞啖啖肉,有雞味,雞肉嫩滑,有d似豉油雞,配合蔥油食,味道好夾。重點黎啦,就係個煎黃飯煲,呢個煲溫煲係老闆發明,仲係佢重投飲食業嘅其中一個原因!黃薑飯好有味,面頭有雞蛋絲同椰菜絲,上菜時仲吱吱聲,原來係不銹鋼鍋底將個底煎成飯焦,配合個小鑊鏟食,好有特色。再黎係薑蔥鮮雞($50),同樣用保溫煲熱住,面頭鋪滿芹菜,好香。本身都驚咁熱住d雞會鞋,又無喎,咬落仲好有肉汁,軟腍腍好嫩滑,仲非常入味。薑蔥味唔會濃,仲食到好香雞味,果然新鮮雞係唔同d!最後仲有一個清湯牛筋腩煲($78),清湯腩幾有嚼口,唔痴牙,炆得夠時候,牛味夠濃。牛筋就軟腍入味,仲有底下d白菜都好有牛味架,認真好味!總括而言,味道好有老飯店嘅味道,用料都係新鮮真材實料,手工菜
薑蔥鮮雞
薑蔥鮮雞
清湯牛筋腩煲
清湯牛筋腩煲
總括而言,味道好有老飯店嘅味道,用料都係新鮮真材實料,手工菜,師傅控制火候好好,呢d先係粵菜應有水準!價錢亦好實惠,單點個飯先$50幾,平時黎午餐都好適合,有機會再同朋友黎試下茶香雞同白鱔先!