2018-11-03
在灣仔下午時間,唔想食茶餐廳碟頭飯,但又唔想去啲懶高級嘅餐廳用成個鐘去食個午餐,左望右望,在雲雲食肆中發現一間大大招牌寫住車仔麵嘅鋪頭,即管入去試一試吧!到達時間約2:00,可能剛過了午膳高峰時段,店內唔算多人,有大卡位,坐六至八個人綽綽有餘,但似乎都係搭枱嘅,整體地方其理乾淨。裝修具工業風格,但播放著中式笛聲嘅音樂,感覺舒適。我揀左牛骨湯底🐂,番茄麵🍅,麻辣牛肚,咖喱魷魚🦑,同埋韭菜餃🥟。上菜時侍應將所有食物用一個餐盤呈上,除左水餃同湯麵一齊,其餘都係用少碟分別載着,這個諗法好細心,咁樣做就可以避免唔同嘅醬汁混入湯裏面,唔會溝淡醬汁嘅味道,又唔會整到個湯底不倫不類!抵讚!味道方面,湯底冇驚喜,味道偏鹹,失望!番茄麵唔覺有咩番茄嘅感覺,純粹係啲粗麵,口感偏硬,本人唔太鍾意。但湯麵配上少量芽菜同木耳絲,提升口感。配料方面,可以話係真材實料。雖然每個餸要$9至$12,但分量可接受。水餃係用手切豬肉做餡料,有口感夠實淨!咖喱魷魚一碟有八件,好香咖喱味但唔會好辣;麻辣牛肚好重香料味,夠辣但唔麻。整體感覺良好,真係冇加味精喎!總結,灣仔區60幾蚊食一個面有咁嘅質素同份量,送埋飲品,都算唔錯。地方
總結,灣仔區60幾蚊食一個面有咁嘅質素同份量,送埋飲品,都算唔錯。地方同食物都乾淨衛生,食物真材實料,可惜嘅係少咗一份從前「那渣麵」嗰種濃濃醬汁既味道,這裏的食物只能夠算係港式湯麵吧!