2022-05-30
估唔到喺銅鑼灣鵝頸橋後嘅小街居然有一間專食串揚嘅小店 麻雀雖小但五臟俱全 星期三的晚上都座無虛席 好彩兩個人可以坐吧枱串揚同港式炸物嘅不同之處在於炸漿日式串揚嘅炸粉非常簿透 做到脆而不膩的效果 係天婦羅的變奏版招牌串揚串燒拼盆$380分別包括6串串燒及6串揚物 :(豚肉秋葵卷串、北海道天使蝦、紫蘇魷魚卷、香菇炸串、茄子炸串、炸雞胸雞軟骨、汁燒雞翼、燒牛油芝士翠玉瓜、汁燒鹿兒島黑豚肉、燒日本蠔、汁燒日本雞腎、燃燒美國頂級牛肉眼)即叫即炸 樣樣都熱到出晒煙,粉漿非常薄脆 咬落去冇千年油嘅油噫味 紫蘇葉魷魚卷,呢個配搭真係未食過但又幾清新!最令我驚喜係大大隻燒廣島蠔,爽滑咸鮮,金屬味唔重 有驚喜!肉類串燒全部都保持到肉汁唔會燒到乾柴 唔洗點醬汁都得👌🏻(不過個秘製醬汁帶點芝味都幾特別)燒雞翼真係燒得啱啱好,睇相都可以見到佢皮脆肉嫩嘅感覺自家製免治雞肉串$38免治雞肉混合了雞軟骨粒,口感大增,表層塗上了甜甜的燒汁,非常惹味。如果可以配上生雞蛋點汁就更好了🥺和風蒜子蕃茄沙律$40食咁多熱氣嘢當然要食返啲清新蔬果平衡吓,蕃茄大大塊又鮮甜,配上日式沙律醋非常開胃消滯豚肉湯烏冬$78友人唔夠飽所以叫咗
串揚同港式炸物嘅不同之處在於炸漿
招牌串揚串燒拼盆$380
紫蘇葉魷魚卷,呢個配搭真係未食過但又幾清新!
最令我驚喜係大大隻燒廣島蠔,爽滑咸鮮,金屬味唔重 有驚喜!
燒雞翼真係燒得啱啱好,睇相都可以見到佢皮脆肉嫩嘅感覺
自家製免治雞肉串$38
和風蒜子蕃茄沙律$40
豚肉湯烏冬$78
友人唔夠飽所以叫咗啲澱粉責下肚,湯底清甜,稻庭烏冬彈牙 豚肉都好嫩滑
不得不讚店員嘅服務態度,真係有日式小店嗰種賓至如歸嘅感覺,三五不時問吓我哋啱唔啱食,又向我哋介紹唔同嘅食材同清酒,仲喺人頭湧湧嘅時候抽空過嚟同我哋傾偈,真心希望你哋長做長有 生意興隆🥰!