2020-03-06 125 浏览
疫情下都少左好多人出街,而自己都係一樣好少出街食飯,不過今日約左一個好耐無見嘅朋友,大家講講下都好想食泰國菜,於是就去左呢間到食,呢到係佢地頭,邊到有好野食一問佢就知。呢間餐廳有得揀想坐室內同室外,如果飲酒傾計就岩坐室外,我地就揀左坐室內,因為燈光比較光猛,我地揀左幾道菜食,全部都係我地去泰國必點嘅野食。鮮椰青侍應同我地講佢地呢到嘅椰青係新鮮,好靚,推介比我地試試,於是我地都叫左一個。椰青水份好多,好清甜又解渴,飲到咁上下仲可以食埋啲果肉,味道都係唔錯架。菠蘿沙冰我好鍾意飲沙冰,夠哂冰涼,估唔到個份量都幾大杯,菠蘿味都幾香,味道好自然清新,飲得出係用新鮮菠蘿製成,味道清甜中帶微酸,好醒胃,好有夏日的感覺。碎肉生菜包生菜包係次次食泰國菜必點,如果好似我地咁唔係好食得辣,可以order叫小辣。肉碎嘅份量係當相多,肉碎炒得好香,而且食落仲微微散發有好香嘅青檸味,加埋生菜包埋一齊食就係絕配。冬陰功海鮮湯(小)所用嘅材料係相當豐富,我地揀左海鮮冬陰功,入面就有魷魚、魚片、青口等等,食落好新鮮,特別食魚肉好滑好鮮而且仲要無魚骨,連我呢啲唔係好鍾意食魚嘅人都對佢充滿好感。冬陰功酸、辣、鮮、香味都好足

鮮椰青

菠蘿沙冰

碎肉生菜包

冬陰功海鮮湯(小)
所用嘅材料係相當豐富,我地揀左海鮮冬陰功,入面就有魷魚、魚片、青口等等,食落好新鮮,特別食魚肉好滑好鮮而且仲要無魚骨,連我呢啲唔係好鍾意食魚嘅人都對佢充滿好感。冬陰功酸、辣、鮮、香味都好足,兩個人每人都可以分到兩至三碗,好值。

泰式燒鮮魷魚
原條魷魚燒得岩岩好又新鮮,而且燒汁非常入味,食之前點埋個泰式辣汁,吊出個鮮味來。不過如果唔係好食得辣嘅朋友仔就唔好點得太多,因為個醬本身都幾辣。

鮮蝦炒金邊粉
熬辣辣送上,味道甜甜地好夠鑊氣,金邊粉好彈牙,唔會黐埋一舊,加埋花生粒,令到個口感更加豐富之餘,味道又更香。鮮蝦好鮮甜彈牙。

順帶一提,呢度嘅服務態度幾好侍應幾nice,朋友果然無介紹錯。