餐厅: 鮨燐
资讯:

2021-03-24 408 浏览
2021年3月15日 星期一今日為左補祝白色情人節,於是預先係尖沙咀book左呢一間餐廳,打算俾老婆一個驚喜話說呢間餐廳都幾難book,可能新開張而且位置唔算太多嘅關係,要預約都要等兩個星期後先有位,所以原本我想book星期日正日都full左,好彩再後一日就仲有位我哋大約七點左右去到,已經見到裏面差唔多坐滿人,好彩員工嘅人數都好多,大約一位師傅serve一至兩枱客人,仲見到餐廳設有VIP房添餐牌當然係omakase啦,分別有三款唔同嘅價錢,包含咗唔同數量嘅刺身同壽司,我哋就要咗中間嗰一款點完餐大約等咗幾分鐘前菜就到,分別係松葉蟹肉、炸香魚同紅菜頭絲,擺盤好精美,店員建議我哋由左至右咁食,我諗應該係因為味道濃淡嘅關係蟹肉食落去好方便,完全唔需要拆殼咁麻煩,食落去好鮮甜,之後再食香脆既炸香魚,真係咬落去脆卜卜,有少少鹹味再食埋右邊嘅紅菜頭絲,既可以解咗炸香魚嘅油膩感,帶出嘅酸味令到我好似越食越開胃咁之後師傅就拎左兩個杯仔出嚟,放咗幾條生嘅魚喺裏面,再放上醋,魚仔係個杯裡面不停游,原本以為要等佢地死咗先可以飲,點知師傅話要活生生飲先有效果,咁大個人真係從來未試過,但係點都要試一次,飲落去真係
2021年3月15日 星期一

餐牌當然係omakase啦,分別有三款唔同嘅價錢,包含咗唔同數量嘅刺身壽司,我哋就要咗中間嗰一款

之後師傅就拎左兩個杯仔出嚟,放咗幾條生嘅魚喺裏面,再放上醋,魚仔係個杯裡面不停游,原本以為要等佢地死咗先可以飲,點知師傅話要活生生飲先有效果,咁大個人真係從來未試過,但係點都要試一次,飲落去真係感覺到魚仔係口裏面不停彈吓彈吓,感覺真係形容唔到,至於味道係唔錯嘅,事後問返師傅原來呢一款魚叫白素魚,一年只有呢一個月份先會當造,所以好罕有,係好難得嘅體驗

跟住刺身陸續出場,呢一個係蜜柑鯛,師傅話因為養魚嘅魚糧有蜜柑皮,所以食落去嘅魚肉都會有蜜柑嘅味道,而右邊嘅鹽板上面灑上左青檸汁,首先冇點任何調味淨係食魚肉真係隱約感覺到有蜜柑嘅甜味,之後魚肉放上去鹽板上面再食,鮮味更加突出

呢個係長崎縣生蠔配啫喱醋同柚子皮,冇諗過蠔上面嘅啫喱竟然係醋嚟,一齊食落去既時候啫喱慢慢溶化,味道同生蠔出奇地配合,加上柚子皮帶出既微酸,令我食落去嘅時候完全食唔到蠔腥味

再黎又係時令海鮮,富山灣螢光魷魚,師傅話呢一期既螢光魷魚最肥美,果然一咬落去嘅時候有好多膏,肉質好彈牙,係海洋既味道呀~~

之後6種壽司就慢慢登場,呢個係赤貝壽司,完全睇得出師傅熟練既刀功,食落口鮮甜彈牙,加埋醬汁更加惹味

呢個係已經飛左筋既大拖羅壽司,係最軟熟既部位,入口真係即刻融,成個口充滿吞拿魚味,魚油不停湧出嚟,好味指數爆燈!!

再黎係北海道馬糞海膽壽司,冇諗過份量會咁多,一啖食落去幸福嘅感覺已經表露無遺,海膽一啲都唔腥,反而有海水嘅鮮味,無得彈!!

仲有呢一個燒拖羅筋壽司,係頭先大拖羅飛走左嘅筋燒熟左,原本以為會好韌,點知食落去又係充滿魚油,仲好腍添,冇諗過咁樣煮完之後會咁好食,真係好有驚喜

最後仲有自家製抹茶奶凍,上面仲加咗粒黑豆添,奶凍好滑溜,充滿牛奶味,而且唔算太甜,作為甜品真係一流

性價比好高,同之前食過嘅omakase好唔同,有特別既體驗同驚喜,師傅嘅態度都好友善
2021-03-15