2021-07-28
朋友住太古城,所以佢帶我去試呢間川粵菜餐廳,佢話抵食又好味喎🥰餐廳裝潢都加入粵式及京川特色, 座位都好幾多, 仲有得坐卡位。錦繡拼盤 $128又想試多幾款,咁就要點拼盤😂 有5款涼菜,有青椒黃金皮蛋、紅油豬耳、京滷鴨舌、薄切牛展,及秋葵。 有辣有唔辣。 老壇子酸菜魚(細)$248點咁細份都一大盤上, 魚肉🐟好嫩滑,而且無骨架! 湯底有好多配料,令到個湯更濃,酸酸辣辣🌶爭醒胃。 朋友亦好鍾意入面嘅薯粉,吸收湯底,好入味😌宮保蝦球 $158蝦球🍤大大隻,食落鮮甜爽口,醬汁酸中帶辣🌶, 上面灑滿香脆花生🥜,令人一食上癮😍竹笙頂湖上素 $98竹笙、玉米芯、香菇、木耳、🥬,清新爽脆,中和咗另外幾道濃味嘅菜😁青城山杏汁白肺湯 $58白肺湯好花功夫,自己好難整,嚟呢度飲白肺湯香濃唔油膩,杏汁味道都好出,仲有好多湯料😋
錦繡拼盤 $128
老壇子酸菜魚(細)$248