2021-07-03
今晚約了B吃晚餐,佢帶我到Little fresh,樓上舖,初初無乜期望,但最後十分有驚喜。餐廳裝飾簡潔整齊,窗邊的一排大窗亦令人感覺開揚舒適,十分輕鬆自在。Menu除了有Set Dinner, 還可散叫,有Soup, Salad, Appetizer, Main, Pasta, Risotto,Dessert和Drink, 今晚我地叫左2個Set Dinner(包餐湯和Drink),一個蜆一齊share, 當然唔少得每人一個沙冰啦!是日餐湯~雜菜湯配料充足,有紅蘿蔔,椰菜和西芹等,味道香濃,酸甜度啱啱好, 蒜蓉多士十分香脆,蒜蓉味好濃。火魔醉蜆$88~蜆肉先以蒜頭,香草, 辣椒和香料用白酒烹調,店員在客人面前再淋上冧酒點火,熊熊火光甚是漂亮。蜆肉肉質飽滿,鮮甜有彈性,充滿海水味,蒜味和酒味亦十分香濃,微辣,很惹味。蟹籽忌廉汁蟹肉燴意大利飯$178~意大利飯忌廉和香草味好濃好creamy, 配上蟹肉和蟹籽十分滋味。Gremolata風味紐西蘭PS穀飼肉眼扒$238~肉眼扒肉質嫩滑, 色澤紅潤, 瘦肉和脂肪比例剛好,口感十足, 牛味香濃,配菜有意大利青豆,薯蓉好軟好綿,加上橄欖油已很美
蜆一齊share, 當然唔少得每人一個沙冰啦!
Gremolata風味紐西蘭PS穀飼肉眼扒$238~肉眼扒肉質嫩滑, 色澤紅潤, 瘦肉和脂肪比例剛好,口感十足, 牛味香濃,配菜有意大利青豆,薯蓉好軟好綿,加上橄欖油已很美味。
飲品轉沙冰加$38~ 迷迭香芒果菠蘿沙冰~菠蘿和芒果味十分香甜,加上有少許迷迭香的獨特香氣,冰冰涼涼的沙冰,夏天必飲。
飲品轉沙冰加$38~ 蜜桃荔枝沙冰~蜜桃和荔枝的清甜,加上沙冰簡直透心涼,正呀!