2018-02-21
不嬲都去開元朗經過見到依間日本餐廳㗎啦,因為平時補習都會經過呢間餐廳,但係平時都係匆匆咁經過就未試過去呢間餐廳度食嘢。次次經過都見到有好多人幫襯,所以其實都想試好耐咁咁岩今日就喺元朗附近同屋企人行完山啦,見時間尚早,應該就未到七點八點最多人食飯嘅時間,所以就帶咗屋企人黎三上到食啦咁一去到就唔使等位,已經有得入。然之後睇吓餐牌,唔知係咪因爲今日係年初三ge關係冇晚餐叫,咁都係散叫啦。咁我哋就見到佢有幾個菜式幾吸引,就係佢貼咗出嚟話半價嘅兩個菜式-分別就係一個玉子糖心蛋韓式牛肉拌飯,同埋一個係鰻魚芝士蛋包飯嘅,之後我哋都嗌咗一個三文魚壽司組合,咁就有五件嘅咁應該都夠食㗎啦。咁講咗個飯先啦,一開始嚟到就係玉子糖心蛋韓式牛肉拌飯嘅。咁一嚟到就已經香噴噴,十分之吸引,見到佢啲煙係噴出嚟。同埋佢啲牛肉同埋啲醬汁仲有啲蒽係充斥着香味,簡直令人垂涎三尺。咁試吓先啦撈勻左去之後再食呢簡直冇令人失望,十分之入味,而且個飯唔會話好淋,再加埋個底嗰度因為佢係類似石頭鍋咁樣啦咁都有啲飯焦嘅,真係好好食,而且份量都很大第二個飯-鰻魚芝士蛋包飯,咁佢係原條鰻魚上嘅,蛋包飯中間係有啲芝士,咁鍾意食呢個配搭嘅朋友呢就一
咁講咗個飯先啦,一開始嚟到就係玉子糖心蛋韓式牛肉拌飯嘅。
第二個飯-鰻魚芝士蛋包飯,咁佢係原條鰻魚上嘅,蛋包飯中間係有啲芝士,咁鍾意食呢個配搭嘅朋友呢就一定啱食㗎啦。雖然鰻魚就唔係話好鬆化,但係佢煙銀得來有幾有鰻魚嘅香味,都幾好食嘅。而蛋包飯方面我就覺得略嫌普通左少少,或者係淡味左少少,咁可能係因為唔想搶咗過鰻魚ge味啦,咁呢方面我自己就覺得可以再煮得好食啲嘅。
另外三文魚嗰首先就冇影到相,但係佢有五件,五件都係唔同嘅,有幾件係火灼,有啲係刺身加埋啲蔥花,咁都係好好味嘅。如果你係元朗想食日本野又諗唔到食咩嘅朋友,咁我就幾推介呢間野俾你嘅,不過小心晏啲呢就可能要等耐d位la