2018-06-05 622 浏览
講左咁耐,終於帶埋女朋友來試試壽司之神,小店位於馬田路,附近左右都有不少食肆,幾熱鬧。全店有吧枱、亦有普通細枱,十零個座位,雖然面積唔大,不過唔會覺得逼狹。平日唔多客,但我地都係一早預約,希望食材準備得更好,假日經過親都爆架,尤其是吧枱我地就比較鐘意坐吧枱,想睇到師傅製作過程。點單後店員好快就送上熱茶,師傅亦都已經準供好生薑、牛蒡、蒜頭揀左12貫,每位$1000嘅廚師發辦,餐前小食為北海道粟米、蘿蔔、瑩光魷魚,粟米白肉,凍食,脆口多汁,亦都幾甜。一口吞下浸煮過嘅蘿蔔,又甜又冇渣瑩光魷魚爽脆,味道唔會話過強烈。食完前菜後,師傅就動手喇,十分期待。由淡食到濃味,先來真鯛壽司,放左片wasabi葉喺面頭,唔會好重味,魚質感比較爽烏貝壽司睇落有D似魷魚,師傅刨上少少沖繩嘅橙喺面頭,更為鮮味,而且非常爽脆柱貝軍艦都好爆棚,面頭仲有岩鹽,更加提鮮。柱貝比較爽身,有成六、七粒大滿足油甘魚壽司,腩位非常肥美,加左少少柚子,魚肉厚身,非常鮮味,後勁帶點辣,好特別墨魚壽司係我幾鐘意嘅口感,起花再火炙,冇咁黏口,但更加香而爽。由呢件開始就轉用赤醋米飯,對於油份重啲嘅魚會比較適合,既作平衡,亦係更帶出鮮味。蟹

蟹肉蟹膏壽司份量大方,好澎湃嘅感覺,呢隻蟹膏唔會太濃味,唔影響蟹肉本身嘅鮮味,非常好食

富山灣蝦壽司起肉,我平時就麻麻地食生蝦,但呢個又幾好食,非常新鮮,帶點黏性。

太刀魚壽司長身又厚,經火炙過魚油感很重,口感肥美,魚味濃郁

呢件拖羅壽司,師傅話係最肥最肥嘅位,用紫菜包住,入口即溶,超級軟綿,好幸福

銀鱈魚壽司又係好好食,銀鱈魚本身味較淡,火炙後魚油逼出,非常香軟

金目鯛壽司比較濃味,燒好後再放番塊魚皮上去,做法細心,火炙後提味,更加滋味。

海膽手卷係我至愛,新鮮嘅海膽十分鮮甜,口感亦都唔會鬆散,物有所值。

湯都同樣比較濃味,加左洋蔥、本菇入去,食完壽司都要有少少熱野暖暖胃。

甜品上左長崎琵琶,清甜一解油膩

自己唔係經常食廚師發辦,今次整體感覺實在頗有驚喜,特別喜歡拖羅、蟹肉、太刀魚壽司,值回票價