2016-06-08
觀塘工廈內有特色的cafe真是愈開愈多 ,有感此區很像到了韓國的弘大,年輕有活力,而且有很多主題cafe 及西式餐廳可供選擇。本身對觀塘不太熟悉,只好透過openrice搜尋到這間人氣餐廳,它距離港鐵站只有5分鐘的路程,一出電梯,只見餐廳門口有一條細細的人龍在等候入座。大概等5-10分便有位。店內以花園為主題,掛滿綠色樹林。環境寬敞舒適,用餐亦沒有限時,可以慢慢享受下我和朋友簡單地點了精選午餐,價錢合理,有湯,多士,主菜及飲品都只需80元,仲坐左兩個鐘^^我點了墨魚汁煙三文魚意大利飯,樣子跟我想像中有差別,味道很滿意,鍾意食墨魚汁既朋友仔可一試,因墨魚汁味道夠濃,忌廉適中,除飯面上兩塊煙三文魚外,仲食到啖啖的三文魚粒。朋友點了一客白汁吞拿魚長通粉,吞拿魚的份量比想像中多,長通粉煮的時間亦剛好,唔太"林"有口感,唔似cafe出品,可媲美西餐廳店員亦有推介他們的甜品,朋友想逗留多陣睇下書,於是叫了兩款甜品單點了一客雜莓窩夫,可自選兩球雪糕,又有三大塊窩夫,配有stawberry jam, syrup, cream & mixberries 裝飾,外表吸引,但味道唔太甜,窩夫既口感比K11
單點了一客雜莓窩夫,可自選兩球雪糕,又有三大塊窩夫,配有stawberry jam, syrup, cream & mixberries 裝飾,外表吸引,但味道唔太甜,窩夫既口感比K11間人氣店更好,有口感又煙韌,完全冇食緊空氣的感覺,值得推介