2023-02-06
放假同媽咪係筲箕灣買嘢,見到電車路有間門面設計得幾有趣嘅食肆,原來係元朗新記雞粥係港島開嘅分店!🏘️港島人雖然未試過,但絕對知道呢間老字號同佢個雞粥好有名氣。唔使特登去元朗就有得食,梗係即刻拉埋呀媽入去食!👯♀️👯♀️正值下午茶時段,茶餐選擇繁多,仲有各式小炒同招牌小食…我們叫左一份下午茶餐同兩個小食。🍽️下午茶餐:生滾貴妃雞粥 配炸兩 連餐飲都只係$58超抵食!🌟貴妃雞粥粥底好綿,我計過一碗粥入面起碼有六七舊雞,雞油香味滲哂落粥到,雞肉亦唔會鞋颯颯。👍🏻炸兩做到皮薄餡靚,入面既講油炸鬼依然香脆,配埋個粥,份量真係唔少。小食:🌟酥炸魷魚鬚其中一款熱賣小食👍🏻新鮮即炸,上枱嘅時候旁邊嘅客人見到都話太香,忍唔住即刻加單叫一客🤣🤣魷魚鬚分量十足,炸到金黃色,非常酥脆🦑而且新鮮爽脆配上酸酸甜甜嘅喼汁一齊食,令人食唔停口😝🌟紅燒元朗脆皮乳鴿媽咪係乳鴿王,見到餐牌有忍唔住要叫返隻🤭乳鴿大大隻,賣相吸引,炸得酥脆重保持肉汁鮮嫩👍🏻鴿肉醃得好入味,旁邊嘅鹽都唔使點,正! 飲品:🌟七喜話梅柑桔冰食咁多炸嘢,我散叫左個柑桔冰爽一爽🍹好重話梅味,原個柑桔加埋七喜,又爽又開胃!🥳✴️✴️唔講未必留意到,但又俾我哋兩隻
下午茶餐:生滾貴妃雞粥 配炸兩 連餐飲都只係$58超抵食!
小食:
🌟酥炸魷魚鬚
🌟紅燒元朗脆皮乳鴿
飲品:
🌟七喜話梅柑桔冰
✴️✴️唔講未必留意到,但又俾我哋兩隻為食貓睇到,呢度連甜品都有得食!減肥又留番第日先🤣
🌟薑汁紅棗糕🍮
少數茶樓先食到,呢度個紅棗糕一碟4件,香甜軟滑,真正即叫即蒸🫶🏻
🌟養顏蛋白杏仁茶
唔好以為係茶記杏霜🤣飲得出佢唔係開粉,重有大大啖蛋白,新鮮熱辣,飲落好舒服滋潤🥳