2018-02-28
豚道樂!!! 一心諗住黎挑戰勁辣拉麵,但冇睇專頁原來岩岩完左冇耐,好可惜!一場黎到都食下野,唯有下次佢再有我早d黎拉麵店設計比較特別,係一個U型設計,中間係一條通道,店員就會係中間送食物,其他人都係圍住通道坐後邊有d格仔,唔知係店員既袋定係客人既袋呢~本身冇個坐下邊都有勾可以勾住個袋,正常拉麵店設計凍水,調味料,筷子,一應供全拉麵款式有6款,但都有分特上同普通,特上多左一款肉,半隻蛋同兩塊紫菜仲有一款季節限定既黑松露醬油豚骨拉麵,見佢特上海老拉麵只係五六日限定,一於試下有咩特別而餐廳有兩種麵供應,比較少見,我揀左粗身少少既曲麵,另外加左辣醬值得一提既係佢麵既軟硬度,只有普通,硬同超硬,見到既時候都有d擔心,因為我偏鍾意軟身麵,但都揀左普通試下朋友一見到menu有波子汽水就即刻點左一支,真係充滿回憶回憶在於以前要有9牛三虎之力先整得到粒波子入去先飲到汽水!依家好方便,有個塞俾你,對住粒波子用力禁落去就ok說時遲那時快,朋友點既黑松露醬油豚骨拉麵已經上台,豬骨湯底充滿黑松露香,試左一啖湯,飲落好重黑松露味而我既特上海老拉麵超濃海老味,不失為一碗抏既櫻花蝦湯!湯帶點油脂,飲落特別香口,岩哂重
一場黎到都食下野,唯有下次佢再有我早d黎
凍水,調味料,筷子,一應供全
朋友一見到menu有波子汽水就即刻點左一支,真係充滿回憶
回憶在於以前要有9牛三虎之力先整得到粒波子入去先飲到汽水!
依家好方便,有個塞俾你,對住粒波子用力禁落去就ok
湯帶點油脂,飲落特別香口,岩哂重口味既我!
豬腩肉肥瘦均衡,薄切而且又腍又滑,油脂香十足,入口即溶!
豬肩肉冇太多油脂,但佢肉味重,入口嫩滑,如果唔要特上,建議大家食豬肩肉!
傳統拉麵都係用曲麵,所以我都點返曲麵,麵質彈牙,而且份量都幾多
第一次食甜既溏心蛋,通常食既都係用咸味醬油去調味,估唔到甜既溏心蛋都唔錯!
中間溏心部分又香又甜,同蛋黃味好夾,食落唔膩仲幾開胃添!
炸紫菜墨角魚咀,餐廳唔係真係同紫菜去整,而係灑上海苔粉,大小似炸雞軟骨咁
相比之下,我鍾意元x既炸墨魚咀多d,大粒d又juicy
好奇之下試左加檸檬汁,即刻變左檸檬夾心餅咁
勁香既檸檬味加上脆卜卜既外皮,正!
炸軟殼蟹必食! 不為其他,只因佢夠哂足料!!
炸得通透,真正既外脆內軟,而且隻蟹好有料,入邊唔係空心,有好多肉
睇落好似醬汁咁,咬落吱哂出黎,要小心熱,新鮮炸起超熱!
另外追加左厚竹筍,厚切夠大條又夠爽口,味道唔會太濃太假,最少我唔覺得自己食緊軟左既木筷子!
牛油粟米都幾多,尤其係牛油,唔夠牛油無咁香的~
而拉麵店提供既牛油量可以令每粒粟米都有牛油,食落特別香滑,正!
食落唔夠飽仲追加左一份牛肉炸薯餅,薯餅等得耐少少,等左20分鐘
如果鍾意澱粉質既你一定要點!,牛肉唔太多,味道亦唔太重,但真係超香甜!
入口軟身又甜美,南瓜薯餅可以再甜d,只能說佢蕃薯夠靚
大食既我食拉麵都食左成200一個人,但值得一試!
臨走仲俾我見到巴努坦星人!!有點懷念放學返屋企追超人既日子