2015-09-17 574 浏览
香港人熱愛打邊爐, 記得係外國讀書個時, 最鍾意同班香港人同台灣人聚埋一齊係個Hall 度火鍋!返黎香港無耐, 雞煲開始盛行, 亦都造就咗”雞煲火鍋”呢個概念. 今日有台灣朋友黎香港, 特登帶佢黎試下港式雞煲火鍋!4 個人叫咗一個鴛鴦雞煲, 一邊辣一邊唔辣, 大家都可以試下唔同味道. 雞件煲得入味而且唔會老, 肉質嫰滑而且份量足夠. 辣雞煲就加入咗花椒, 帶有麻味同埋香味. 我地無論食辣同唔辣都食得好開心.食完雞煲我地就開始打邊爐, 叫咗個蕃茄湯底同埋另一邊龍蝦湯底. 初時怕雞煲殘餘味道會影響咗火鍋, 但原來唔會, 因為本身呢隻雞煲唔會好多油, 所以加埋湯落去唔會過稠, 反而更香濃.我地叫咗一個牛魔王拼盤, 海鮮拼盤同埋雜菜籃, 咁樣就魚, 肉, 菜都整晒! 牛魔王拼盤有六款牛部位咁多, 每款都有唔同口感, 牛爽喉爽口, 手切靚牛皇好有牛味, 黑栢業有口感唔會過硬, 牛柳粒脂肪分怖平均, 仲有有小排同埋牛脷托! 每款都好好味.另外海鮮拼盤好誇張, 大碟到我地張枱都唔夠放, 款款都好好新鮮, 我尤其鍾意鮑魚, 花甲皇同埋蝗子皇, 大大隻好多肉亦好嫰滑, 而花膠桶就可以索晒湯裏面的精華,

另外海鮮拼盤好誇張, 大碟到我地張枱都唔夠放, 款款都好好新鮮, 我尤其鍾意鮑魚, 花甲皇同埋蝗子皇, 大大隻好多肉亦好嫰滑, 而花膠桶就可以索晒湯裏面的精華, 打邊爐啱晒!

雖然已經食到好飽, 但都要食返D蔬菜, 我地叫咗雜菜籃樣樣有, 最後放落湯度可以索晒頭先D牛同海鮮的精華, 作一個完美的總結!

2015-09-13