2023-09-05 263 浏览
📌HKU站附近隱世小巷沾麵🍜💛香港大學站附近一個小巷裡面一直有一間受港大學生歡迎嘅沾麵店🍜最近陣間開埋拉麵店😍今次就試佢地嘅沾麵😚佢哋嘅沾麵麵條係自家製嘅😍其中一個特色就係沾麵麵條更加會有唔同嘅口味除咗普通小麥味 更有黑椒味 柚子味 紫菜味等等今次試到佢地較特別嘅伯爵茶味 比較新奇😆🍴蝦味噌湯 配 伯爵茶口味沾麵 ($93)首先沾麵湯底溫度好夠熱🔥放麵條入去嘅溫度啱啱好😉蝦味噌湯湯底非常濃厚 餐廳每日用新鮮蝦頭同蝦肉熬製 再配上來自北海道嘅蝦油 令湯底飲落更香濃🤤今次比較特別就係試伯爵茶味麵條 睇下佢伏唔伏🤫食落去有淡淡嘅茶葉味 唔會話過濃 亦唔係甜味 食落去幾得意😋再配埋蝦味湯底 幾好食👍🏻雖然因為蝦味湯底較濃味 中間唔會好食到好多伯爵茶味 但麵條口味係幾得意 可以一試😝餐廳係由一位日本老闆經營 見到老闆會毫無架子一齊同員工一齊送上沾麵時 即使客人唔識講日文 都會敬業樂業地介紹沾麵👍🏻餐廳除咗蝦味噌湯湯底 更有豚骨湯底同埋黑蒜油湯底 小妹試過都覺得唔錯 大家可以試下💯不過提提大家食午餐的話要早啲去排隊 因為好多人㗎😆🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌑🥂 飲品:NA👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌑🌑💯CP值
📌HKU站附近隱世小巷沾麵🍜💛

最近陣間開埋拉麵店😍
今次就試佢地嘅沾麵😚

佢哋嘅沾麵麵條係自家製嘅😍
其中一個特色就係沾麵麵條更加會有唔同嘅口味
除咗普通小麥味 更有黑椒味 柚子味 紫菜味等等
今次試到佢地較特別嘅伯爵茶味 比較新奇😆

🍴蝦味噌湯 配 伯爵茶口味沾麵 ($93)
首先沾麵湯底溫度好夠熱🔥

🥂 飲品:NA
👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌑🌑
💯CP值:🌕🌕🌕🌕🌑
✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑

Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

📍彩aya
地址:西環石塘咀屈地街16號金陵大廈地舖