2018-08-28 135 浏览
今日同屋企人去銅鑼灣食晚飯,屋企人好鐘意食中餐,我特登去左銅鑼灣一間北京菜館,食一個北京菜晚餐!食物全部交由屋企人負責!我地先叫前菜,四喜烤夫和海哲!烤夫充滿醬油香,入口濃香滋味,冰冰的豆乾吸哂醬油香,簡單不失味道!海哲夠爽脆,味道帶點酸香,非常開胃!片皮鴨係我地的重頭戲,薄薄的薄餅皮包上鴨肉和鴨皮,加上特製醬汁,入口濃香滋味!鴨肉唔會乾身,鴨皮味道香口唔會肥膩!之後我地叫左一個雲呑雞煲,雲呑粒粒肥大飽滿,菜肉餡豐富,入口菜香肉餡多汁,原隻雞煲出濃香雞湯,唔會好油,好滿足!我地叫左幾個小菜,糖醋排骨最岩我口味!排骨入口肉質鬆化,酸甜醬汁入口夠哂開胃,排骨唔會乾身掛上濃香醬汁!上湯津白是必叫蔬菜之一,津白爽甜,入口清甜清新,媽咪最愛!我地再叫左孜然羊肉,鑊氣非常足夠,羊肉香嫩香滑,唔會太油!醬汁味濃不失羊肉獨有的味道!最後必試北京水餃,水餃皮薄,菜肉餡多,一口一隻勁滿足呀!最後仲有薑汁湯丸做甜品!