2021-01-23
冇食一排又記掛住藥膳嘅味道,今日去咗大館行下,然後又搵到另一間馬祖。曾經喺荃灣食過一次,又喺元朗打過邊爐,今次試吓中環分店先。由於下午茶時段,所以只係嗌左一碗麵,反而叫多咗幾樣小食填下個胃。(下午茶包一杯$10嘅飲品)今次試咗黑蒜藥膳農場雞,湯底一如以往嘅濃郁,少少帶甜,蒜味都重,不過都好易入口,上次食過新竹米粉,今次就加咗$10試吓個手工麵。食第一啖好有去台灣食牛肉面條嘅感覺,好彈口,好滑嫩,呢10蚊絕對祗俾!雞肉比上次進步,無皮骨分離,好好彩仲有兩件雞腿添!之後忍唔住叫咗幾個小食,見到佢寫澎湖特級花枝丸就好想試下,黎到連埋藥膳湯暖冧冧,花枝丸真材實料,淡淡花枝,好有咬口,真係一分錢一分貨!另外叫咗滷水雞翼,雞翼都幾入味。下次想試埋麻辣手工餃!飲品方面餐廳提供手工作嘅冷泡茶,我哋叫咗一個桂花烏龍同四季春。茶味香醇,清清地唔苦澀,消一消滯岩岩好!