2019-03-01
有日去完九龍灣見工,就去了淘大附近搵食,揀了[釜之魂釜飯專門店],第一次食日式釜飯環境幾寬敞,座位數量多,設計以青綠色加木材為主,感覺清新午餐款式不多,但有齊豬、牛、雞、蠔,各種肉類都有。套餐仲包前菜、湯、飲品,定價$48-98,幾抵食。小食方面有常見既燒玉子,亦有特別的炸香蕉🍌🍌 金魂釜飯 $98最後揀左鰻魚飯,有少量蛋絲。鰻魚有半隻手掌咁大,而且幾厚身味道鮮甜,加埋少量鰻魚汁食就岩岩好。飯粒採用珍珠米,口感偏軟身。餐廳好貼心,提供無限量追加鰻魚汁,因為食到一半會覺得有點乾,加汁食會好好多。😅第一次係香港食釜飯,其實釜飯係日本一種傳統鍋飯,類似我地香港既煲仔飯。將米、高湯、所有食材放進鍋中,猛火加細火慢煮,直到沒有水蒸氣飄出時,再蓋上木蓋以真空原理再煮10多分鐘,而煲仔飯則是先煮熟飯,再放食材。 餐廳仲教客人自己調較飯既軟硬度添~串燒玉子 $28玉子厚身,質感硬實,不是滑溜那種,燒得剛剛好。
環境幾寬敞,座位數量多,設計以青綠色加木材為主,感覺清新
金魂釜飯 $98
最後揀左鰻魚飯,有少量蛋絲。
餐廳仲教客人自己調較飯既軟硬度添~
串燒玉子 $28
玉子厚身,質感硬實,不是滑溜那種,燒得剛剛好。