2006-04-11 30 浏览
晨咁早又去做擦鞋仔,落大坑去幫老細睇睇佢架車的修理進度,順手自己亦要辦理一些私務。早一晚去吃日本菜,喝了點酒,頭重重又有點餓,就捨粥去取餐蛋麵。原本去炳記,但朋友提醒這裡有腸粉賣,一次過可以滿足兩個願望,唔錯。比起隔離大排檔,呢度人係少好多,而我亦好少來這邊。叫了五蚊腸粉加碗餐蛋麵,少不了的當然是杯鴦走少甜。腸粉熱辣辣,但質地硬硬地,不算軟熟,但就幾香米味,加甜醬及辣醬,獨欠芝麻。不過只賣5蚊,平到發笑,是交足功課的;餐蛋麵是出前一丁,老實講,用上原裝麻油及味粉,幾難會整得難食。餐肉即煎,蛋亦是半熟溏心的,加埋兩條菜,一點不馬虎,算係幾好;杯鴛鴦都不錯,咖啡味及茶味都夠香,總結而言,都算是有水準的;這裡除了多士公仔麵及腸仔,還有車仔麵賣。由幾位阿姐打理,服務都不錯,如我要少甜,阿姐就問是不是要花奶而自己加糖,態度又認真又好,不因為是大排檔就求求其,值得一讚。埋單28元5角,吃得飽飽,經濟抵食。趁未天熱,在呢區搵食的話,不妨試試炳記及順興這兩間大排檔。