旺角行完花園街之後,行去隔籬西洋菜南街,見到一線之緣,這麼夢幻的名字有點對味,就進去解決我們的晚餐。樓底夠高,不會困住聲音,兩邊牆壁以木板裝飾上面放上一些藝術品,餐廳中間有波波吊燈,配上木地板和木椅,感覺柔和。餐桌放在兩旁,尚算寬堂。原本想點巨無霸桶蠔泡飯,但餐廳桶蠔缺貨,所以最後點了秘制爽脆墨魚丸米線同安格斯牛頸脊米線。安格斯牛頸脊米線牛肉半薄片生上,浸在滾燙的濃湯中,慢慢由粉紅變成咖啡色。朋友話牛味好濃郁,好嫩滑,再配上辣椒豉油,好好味。秘製爽脆墨魚丸米線墨魚丸是自家制的,比起一般街市買到的墨魚丸爽口彈牙,因為它是沒有那麼多粉,墨魚是佔大多數的。雖然較細粒,但是味道撘夠。好濃郁嘅雞湯味配上墨魚丸,好好味。同墨魚丸和安格斯牛頸脊比較,米線質量有點相形見絀,無疑湯唔算很多味精,但是米線好易斷,所以一定要用匙羹幫助。芥末沙拉豬扒原本沒有打算點的,但看到鄰坐的客人的豬扒炸得很好,所以點來試試。醬汁係芥末再加沙律醬。豬扒好鬆軟,炸得好香脆又金黃。18蚊有三塊,好驚喜,因為太抵食啦!咸檸七鹹檸七大大杯,見到佢個杯同埋倒轉支汽水好似前排人氣韓國飲品所以叫嚟試下。全場每台起碼有成六七個都有叫,一杯

安格斯牛頸脊米線

秘製爽脆墨魚丸米線

芥末沙拉豬扒

咸檸七

鹹檸七大大杯,見到佢個杯同埋倒轉支汽水好似前排人氣韓國飲品所以叫嚟試下。全場每台起碼有成六七個都有叫,一杯可以兩個人一齊飲。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
環境:8