2018-09-29
鐵板燒黎講呢, 價錢好貴既食過, 好平既都食過。唯一取決既係廚師手藝。香港講得出係好食既鐵板燒一間係紅磡, 另一間係銅鑼灣。食野先!半生熟帶子配芥末醬汁 (手作前菜) 同平時食既刺身級帶子感覺差無幾, 口感多咗份焦脆同時亦多咗份鮮味。廚師即席烹調, 又有得睇既同時又有得食, 一次過滿足兩個願望呀。汁煮銀雪魚外表如圖, 魚皮非常之脆, 估唔到咁薄既一塊皮仲保留到魚同魚油既香。至於魚肉亦都非常嫩滑, 鮮甜既醬汁充斥住魚肉既內外, 真係做到鮮甜味美。雪場蟹腳會唔會因為早兩日食咗啲「雪藏蟹腳」, 所以覺得佢個蟹腳特別好食呢?但我估廚師對食材既運用先係主要原因!肉質鮮甜而且味道好新鮮, 蟹殼經過處理易拆易食。品賞每道精雕細琢既同時都會感受到廚師另一份細心。讚!熊本縣產A5和牛A5級和牛, 食材非常高質。目測不足三成熟, 肉質保持鮮嫩。一啖入口雖然未有入口即溶既快感, 濃郁既牛肉味同牛油香味同時間佔據咗味覺, 口感非常滿足。和牛炒飯歡樂既時間過得特別快, 廚師既最後表演。坦白講食唔到有牛味, 味道上有淡淡既蟹膏香而且白飯炒到粒粒分明。碗仔細細咁都幾飽肚。清酒煮蜆餐廳製作, 一個字「甜」!口感首先係
半生熟帶子配芥末醬汁 (手作前菜)
汁煮銀雪魚
雪場蟹腳
熊本縣產A5和牛
和牛炒飯
清酒煮蜆
餐廳製作, 一個字「甜」!口感首先係鮮甜既湯汁, 然後就係肉質既嫩滑, 跟住係食材本身既鮮甜味。三隻唔係好夠喉喎!
日本清酒雪糕
比較淡既清酒味, 食起上黎似豆腐味雪糕, 雪糕口感清新再加上少少脆米同食。為今餐劃上一個完美既句號。(如果可以食多球就好)