2021-07-15
放工之後飛車去葵芳,要朝拜一下一鍋堂全新概念 旗艦店,葵芳新都會廣場 交通十分方便。任食任飲打邊爐 • 養生靚湯一鍋堂全港最大火鍋放題,湯底好緊要,有得揀養生靚湯,亦都有店舖限定與金寶湯 crossover 的湯底😋佔地13,000呎🥳300 座位 另加打卡位,風格主打簡約舒適、寬敞闊落!120 分鐘放題真係唔夠時間食超過100款火鍋配料、小食&自家製花果茶呀🤯吃飽才有力氣減肥,我都忍唔住要打個卡,人多嘅時候真係要排隊,熟食自助餐Bar 仲有新推出嘅特色食材。超多新款熱食前菜 ,麻辣滷鴨血三寶 、炸珍寶陳皮檸檬魚蛋,夠哂新鮮熱辣辣,好食呢!多達18款火鍋湯底任我哋選擇 ,推介特別聯乘金寶湯炮製獨家湯底,葵芳旗艦店限定 番茄牛尾湯 。而我最後都係選擇左可以飲嘅湯底,養生藥膳湯,傳統嘅潤燥藥材入湯,紅棗杞子能夠補中益氣,明目補血,加上每日新鮮熬製豬骨濃湯,食得健康。還選擇了 B 放題套餐 $238食物種類繁多,有牛、豬、羊;美國安格斯牛肉 、封門柳 、牛脷心托 、美國安格斯精選牛板腱 、西班牙栗飼豬 & 紐西蘭羊卷肉; 牛魔王 一定要嚟試吓!咁吸引,滾起湯底飲啖靚湯先,真係好滋補又鮮味,然
還選擇了 B 放題套餐 $238
咁吸引,滾起湯底飲啖靚湯先,真係好滋補又鮮味,然後先至落食材打邊爐。
任食 自家製特選火鍋食材,真係數都數唔完,最鍾意食手作咖喱麻辣豬肉餃、自家製鮮蝦雲吞 、蟹籽手打蝦滑 、手作陳皮鯪魚滑 、全部高質好食,真係食到停唔到口。
新鮮手作海鮮類 ,我個人最愛手串生猛海蝦,鮮甜彈牙。仲有仲有打邊爐有真係花膠食,開心仔!
打邊爐食到㷫烚烚,唔想飲汽水仲有自家製有營花果茶 ,養生洛神花茶 、營養蝶豆花茶 、滋潤冰糖燉檸檬 、提神薄荷烏龍茶,下火清熱氣!
一鍋堂打邊爐絕對不能錯過~真系鴨血 ~真係花膠。大件又厚,入味嫩滑,口感一流,咬落去滑嘟嘟,好好食!
手作陳皮鯪魚滑帶出鯪魚的鮮味,每日新鮮製作,爽身起膠增加口感。
蟹籽蝦膠釀冬菇 口感爽滑彈牙,鮮冬菇吸滿湯汁,蟹籽鮮嫩可口。
打邊爐又點可以無丸食?!墨魚滑及蝦滑,鮮味濃郁,彈牙多汁,真材實料,粒粒結實有多重口感,爽口彈牙。
牛肉鮮香美味,令人食指大動,當中我最喜歡美國安格斯牛板腱;我之前有研究過這個部位於牛肩胛,每隻牛只有很少,有適量脂肪,肉質結實有咬口!
打邊爐 難得見到矜貴又時令的蔬菜,羽衣甘藍、冰菜,唔係周圍都有,我當然就唔會錯過啦!
到最後完美地食埋乳酪雪糕,真係開心仔!