2019-05-18 39 浏览
5月天既氣溫已經達30度,我要快d減肥做多d運動先得!正正大熱天時,今日去左灣摩利臣山泳池游水;游完好肚餓但又唔可以大魚大肉(做完運動後進餐會好吸收),所以去左食餃子!呢個招牌五福水餃,配紅棗雲耳燉雞湯。游完水真係超肚餓,先飲啖湯,好清甜呀~好有家的感覺。招牌五福水餃可以一次試五款水餃,由左起,分別係:翡翠三鮮水餃,菠菜汁做既皮,內裡有蝦仁、雞蛋、韭菜,韭菜最多,好有韭菜味!冬菇豬肉餃,南瓜汁皮,內有冬菇和豬肉,冬菇味不香,較普通。蕃茄牛肉餃,紅莧菜火龍果汁皮,有蕃茄和牛肉粒,原本以為有蕃茄粒,但原來已經溶入牛肉。剁椒魚水餃,用新鮮淡水魚整,加埋秘制辣椒醬,好似魚滑咁,少少辣,好正!海三鮮水餃,用上墨魚汁做皮,有蟹肉、元貝、蝦仁,好足料,咬落去好有口感!另外再仲叫左南瓜蝦肉餃,由南瓜汁皮包成,南瓜、蝦仁、雞蛋,雞蛋味太重,南瓜味偏淡,食埋呢個餃感覺好飽哩~

招牌五福水餃可以一次試五款水餃,由左起,分別係:
冬菇豬肉餃,南瓜汁皮,內有冬菇和豬肉,冬菇味不香,較普通。