2021-05-18 565 浏览
天后在2020年尾有了一座新的銀座式商廈 - 金輪天地,除了各式商鋪外,亦有幾家高質餐廳,今次再來回訪的正是其中一間。在疫情鎖港的情況下,鮨千月是最能夠給予我日本味道的餐廳,餐廳佈置採用日系和風,門口用木屏風進行分隔,內裏布局以一個壽司吧檯為核心,依傍窗邊,可欣賞師傅在自然光的照耀下為客人準備食物,另外旁邊還有不少四人檯供朋友聚餐用。 餐廳一個角落設有繪馬架,上面寫著各式各樣的祈願,最多的不出我所料就是盡快通關,去日本旅行。外面還有一個露台,飽覽維港景色,在飯前或飯後都是一個相當好的休閒去處。 森羅 $480沙律、薄切、刺身3種、壽司4貫、刺身飯、味增湯、茶碗蒸、甜品沙律沙律菜吃下去清新,加左果醋,味道酸甜開胃茶碗蒸店員會幫忙打開茶碗蓋,一打開就被蟹肉、魚子醬吸引🥰茶碗蒸質感夠滑溜,高湯夠鮮味,仲有配上雞肉、銀杏、冬菇,味道不錯薄切間八魚間八魚薄切十分吸睛,考驗師傅刀工,加左柚子同食用花,沾酸汁一齊食,魚比較實身,口感清爽帶子帶子加上綠茶粉,第一次食呢個配搭,質感較軟身,鮮甜,不過我都係鍾意食原始帶子多點🤣油甘魚色澤紋路分布均勻,肉厚肥嫩🤤入口非常甘香,魚味好豐富,油分豐滿拖羅雖然未到
森羅 $480
沙律
沙律菜吃下去清新,加左果醋,味道酸甜開胃
茶碗蒸
薄切間八魚
帶子
油甘魚
拖羅
雖然未到入口即化,油分冇油甘魚咁突出,但肉質好厚美,慢慢細嚼,會感受到郁香停留於跟中久久不散😋
深海池魚
本身魚味和脂香都幾出眾,油脂香濃,加上竹炭作點綴,錦上添花👍🏻
甜蝦
蝦肉表面加上魚子醬,增添奢華感☺️口感黏軟,味道帶微鮮甜
燒左口魚邊
用火槍燒至邊沿焦脆,香氣使人食慾大增,油脂完全被迫出,入口即溶感覺🥰非常令人回味
海膽
澄黃的海膽上,味道未至於好濃郁,但口感如絲柔滑,入口即化,不過壽司飯一夾就散開🙈
魚生飯
好足料既魚生飯❤️有吞拿魚、三文魚籽、蛋絲、魚鬆等等,口感豐富之餘,食材仲好新鮮,一啖接一啖好快就清哂
麵豉湯
味道正常,熱辣辣,唔會好濃味
甜品
可以揀芝麻或者豆腐味雪糕,我揀左豆腐味,入口絲滑,感覺清新又健康,而且有透心涼的快感,我建議可以雪凍隻碟,雪糕可以保持得耐d🤣
2021-05-13