2020-09-29 237 浏览
一班好朋友圍埋當然最好係打邊爐啦,一方面人多可以叫多幾款野食,另一方面打邊爐人太少就真係好難叫野食,政府放寬限聚令,即刻相約好友到老百姓打個邊爐開心下啦資料搜集過知道呢間係新開既火鍋鋪頭,見到口碑相當好,大家就決定簡老百姓試一試。除此之外,原來老百姓下晝仲有茶市點心,不過今日無緣試到佢既點心,唯有留返下次啦,今次就試左佢既打邊爐先啦🔸滋潤百姓湯(花膠,螺頭,哈蜜瓜,雞湯)打邊爐第一件事當然就係簡湯底先啦,店員相當有禮介紹各款湯底,而佢地亦推介滋潤百姓湯,咁當然要試下佢地拿手既湯底啦過左一陣湯底好快黎到,湯底原隻雞連花膠,螺頭,哈蜜瓜煲,店員教我地要飲左個湯先,幫我地一人一碗湯分好,亦都將成隻雞分件,服務相當好,抵讚雞湯飲得多,但我都係第一次飲哈蜜瓜煲既雞湯,飲落去好甜,雞湯味好濃郁,配上哈蜜瓜少左平時雞湯個種油膩感,花膠同雞肉都入哂味好軟滑好味,我一口氣飲左3碗湯而鋪頭亦有提供火鍋醬料供人免費享用,自己配搭喜歡既醬料🔸招牌鴛鴦滑墨魚滑+蝦滑,擺菜精美,入口結實彈牙,唔似得平時街市粉多料少,好味🔹極品本地手切肥牛本地新鮮肥牛,肥牛切得較厚咬落有口感,牛味亦相當濃郁🔸一口牛立方牛柳粒細細粒

🔸滋潤百姓湯(花膠,螺頭,哈蜜瓜,雞湯)

,亦都將成隻雞分件,服務相當好,抵讚
而鋪頭亦有提供火鍋醬料供人免費享用,自己配搭喜歡既醬料

🔸招牌鴛鴦滑

🔹極品本地手切肥牛

本地新鮮肥牛,肥牛切得較厚咬落有口感,牛味亦相當濃郁

🔸一口牛立方

牛柳粒細細粒一啖一粒夠哂過癮,不過要注意時間,淥得太整耐會有少少韌
🔹牛脷花

故名思意就係用牛脷整成花,牛?短時間淥一淥,十分爽口

🔸招牌水餃皇

足料又大隻,食落啖啖蝦肉

🔹鮮魷

原隻新鮮切件,童叟無欺,輕輕淥一淥,鮮味無比

🔸豬潤

大大片豬潤份量多,豬潤厚切有咬口,好味

🔹牛筋丸

牛筋丸十分有驚喜,咬落爽口彈牙,最重要中間有肉汁,抵讚

🔸台灣空連鴨血

打邊爐配上大大片鴨血,煙韌又好味,不過大家食個陣要小心熱呀

🔹即炸響鈴

即炸響鈴十分脆口,可以直接點甜酸汁食,不過個人鐘意浸湯3秒再食,吸哂雞湯味,好正

🔸蔬菜雜菌拼盤

有各式各樣菜同菌類,適合我呢種有選擇困難既人

🔹稻庭烏冬

烏冬配上雞湯一路飲一路食,食幾碗都想繼續食

🔸竹庶茅根

竹庶茅根十分足料,唔同普通酒樓提供個d得水無材料,清熱下火,同打邊爐係絕配