2016-12-09 4531 浏览
前排個朋友不斷同我講話去過一間打邊爐,可以瘋狂飲佢個花膠雞湯。佢話要同佢食多次,因為又有雞又有花膠食,好補咁話!~佢講左起碼成個月,今次終於約到佢出黎食呢個打邊爐!入到餐廳,我以為自己去左街市😂,裝修整到好似平時同阿媽去個D屋企樓下街市咁樣,沙白、蟶子、生蝦、鮑魚,應有盡有,仲要整埋D價錢牌,幾多錢斤基圍蝦、幾多錢斤沙白,身為水上人嘅後代嘅我,好有親切感。一坐底,店員已經準備好醬料畀你整色整水,醬料每位$10。當然我地有叫我地期待已久嘅原隻鮮雞燉花膠湯(小)$238。雖然價錢有少少貴,但飲完個湯就覺得物超所值。湯入面至少有10舊花膠,舊舊完整無缺,唔會一patpat。另外,係成隻雞擺入湯入面,煲到就滾,店員就會幫你夾隻雞上黎同你切件。D雞應該擺左落湯煲左好耐,一夾就會散,唔會就好難先夾到肉食。湯湯味濃,好似飲緊住家湯咁,無偷工減料。因為朋友真係超鍾意飲佢D湯,結果好快就叫店員再加湯,值得一提係加雞湯,並唔係加水!西班牙豬腩肉$58豬腩肉切到好薄,放落湯底滾兩滾就食得。豬腩肉唔會太老,脂肪分佈均勻,點醬油食好好味,一份份量都唔少。蜂巢豆腐($48)我地貪佢夠索汁,可以扯乾花膠雞湯。上檯時
佢講左起碼成個月,今次終於約到佢出黎食呢個打邊爐!
一坐底,店員已經準備好醬料畀你整色整水,醬料每位$10。
西班牙豬腩肉$58
蜂巢豆腐($48)
我地貪佢夠索汁,可以扯乾花膠雞湯。上檯時唔算就非常冰凍,一份八件,都夠三四個人食啦。放入湯先知D窿窿唔算大,好似吸水大笨象咁吸哂D湯。
紅薯粉$28
呢個抵食,唔好睇佢廿八蚊咁平就好少份量。雖然咁睇好似好少,但一熟左就會發大。如果唔想食公仔麵嘅朋友,呢個立薯粉應該幫到你。口感特別,但原本點醬汁食係幾好味!
花膠蟹粉蝦餃皇$56 2隻
外表似雲吞大大隻,但其實入面係包左好大隻蝦!入面似係落左少少臘味,好濃味,但價錢有D貴。
仲叫左一份花甲王($58),一份有成十隻,岩岩夠兩個人食。花甲吐乾淨沙,味道鮮甜,唔會有死蜆,都算係咁。
其實呢餐真係飲湯都飽,建議唔使叫太多肉,食下海鮮同菜飲下湯食埋雞已經好夠。