難得嘅週末,同老公一齊放假,由於要出灣仔處理一啲私人事務,搞掂咗之後順便喺附近食個brunch !APPETIZERS:食盡六款食材:生蠔、挪威三文魚薄片、海鮮刺身塔、西班牙八瓜魚伴白豆薯肉沙律、自家製蟹餅。生蠔食落飽滿,帶有礦物味嘅餘韻;海鮮刺身塔滿有特色,底部先堆砌左中東米,配上泡菜醬汁,帶點韓風口味;西班牙八爪魚煙靭,連帶薯蓉質地較為凹凸,裏面加上豆蓉頗綿密;蟹餅金黃,外皮相當酥脆,內裏蘊藏一絲絲的蟹肉,啖啖豐富。紅酒燴豬臉肉份量都唔少,咬落肉質多汁,伴上食落滿腔黑松露香氣嘅薯蓉,為味蕾遞上驚喜。MAIN端上枱嘅時候氣勢澎湃,和牛肉粒咬落去肉味香濃,帶點嚼勁,放於牛骨髓之上更增添一份牛脂香,餐廳提供幾片酥脆嘅麵包加以配搭,值得一推。DESSERT3款甜品🍮包括香蕉拖肥批、 白酒煮梨、檸檬撻,一次過滿足要食甜品嘅慾望。香蕉拖肥批並不會過分甜膩,批皮嘅牛油味頗重;梨子煮得好軟,好清甜;檸檬撻帶點酸酸嘅口感,深得我心。

APPETIZERS:

MAIN