2019-05-12
成日都有種感覺cafe食物質素就係mama!但呢間算係令我改觀嘅一間餐廳。呢間little fresh位於旺角彌敦道旁邊嘅一條巷仔,恆威商業中心18/F!門外擺放左一張藤椅,睇餐廳個名都知想營造一個小清新嘅感覺俾食客。草莓水果茶 $44 飲落味道天然唔太甜,紅茶味道幾突出。Mojito $78我最愛嘅cocktail 就係mojito, 想不到調酒水準都幾高,飲到酒味而且酸甜度適中。每個湯都配蒜蓉包,蒜蓉包焗得非常香脆,用上新鮮香草同新鮮蒜粒調味。小貝柱龍蝦湯 $68 飲落好濃郁蝦味,小貝柱都鮮味。湯內仲有青口、蜆、蝦 tim~周打蜆肉忌廉湯 $68飲得出絕對唔係罐頭貨色,香滑淡忌廉口感,配上青豆同大量蜆肉,只係用左少少胡椒調味,已經非常出色。煙燻迷迭香雞翼 $78上菜時雞翼會用瓦煲仔盛住,在頂氣孔放上迷迭香香草,然後透過放火煙燻至底層嘅雞翼可充斥住迷迭香香氣。龍蝦汁海鮮意大利飯 $138 龍蝦汁同個海鮮湯味道有點類近,不過意大利飯嘅米粒煮得剛好,仲保留到少少咬口感覺。法式牛柳佐紅菜頭莎莎醬 $168牛柳order左7成熟,紅菜頭莎莎醬味道唔會太搶味,加左青椒粒增加口感。牛味算濃,而
但呢間算係令我改觀嘅一間餐廳。
草莓水果茶 $44
飲落味道天然唔太甜,紅茶味道幾突出。
Mojito $78
小貝柱龍蝦湯 $68
周打蜆肉忌廉湯 $68
煙燻迷迭香雞翼 $78
龍蝦汁海鮮意大利飯 $138
法式牛柳佐紅菜頭莎莎醬 $168
牛味算濃,而且肉質軟稔。薯泥混入香草更保留薯仔顆粒。
香蕉果仁朱古力法式多士 $88
淋上朱古力醬嘅香蕉舖滿法式多士上面,底層用上層次分明鬆軟嘅可頌麵包,加上花生粒令整個甜品香氣更持久。呢個超好食!如果會有球雪糕就完美了!