2022-12-20 85 浏览
香港天氣突然變冷, 今晚特別選擇去 LAB EAT Restaurant,  還要選露台座位,  感覺好涼快.  不過唔怕,  因為露台設有暖燈, 好舒服. 服務員安排座位, 即送上餐牌, Lab Eat Melts your Heart,  哈哈, not the cold wealther melts ??點餐無難度, 因為有招牌菜 可選.服務員送上  welcome drink, 感到好窩心. 自選飲品也送到   Mocktail ~ Blaster   味道很清新, 又不會過甜.   很大杯. Mocktai ~ Treasure  & Mango Magic,  帶出酸咪咪的味兒, 清涼解渴. 試 試自家制面包, 入口很香, 口感鬆軟, 配合橄欖油黑醋,  有 一番味道.頭盤:   意式生牛肉薄片,  顏色亮麗,  鮮甜可口, 配芝士及火箭菜, 其味無窮.新鮮生蠔  (每人兩隻)   蠔身好大只, 肉質飽滿, 咬落好爽口清甜, 一啲都唔腥, 有少少海水味.海鮮湯   用料足,  有蝦, 魚, 青口.  帶出海鮮鮮味,  飲落濃淡適中,   口感吾錯. 牛肝菌湯   濃滑忌廉湯
點餐無難度, 因為有招牌菜 可選.
服務員送上  welcome drink, 感到好窩心.
海鮮湯
牛肝菌湯   濃滑忌廉湯加入了牛肝菌 , 可以品嚐到牛肝菌的香氣及濃郁口感.
主菜:  炭燒美國極佳級肉眼牛扒
這塊牛扒 size 吾細, 配焗薯,  黃芥末及海鹽.
牛扒 點了五成熟,  烹調時間控制得好好.  肉質嫰滑鬆軟,  品質高.
外面剛剛熟, 裏面又無浸出血水, 肉質鮮嫩又多汁, 食落啖啖肉,  口感超正, 味道香滑!
西班牙紅蝦及海膽意粉配鱘龍魚子醬,    西班牙紅蝦大大隻有霸氣,  金黃海膽和鱘龍魚子醬, 這個意粉, 好有貴氣.
西班牙紅蝦,  入口惹味,  蝦肉嫩滑爽口,  彈牙, 肉質佳,  很滋味 !
意粉烹調時間控制得好, 軟硬適中,  混合海膽及魚子醬, 味道好鮮甜,  大家食得津 津有味.
甜品拼盤
做得很出色, 每一款甜品的賣相和味道都有質素……………入口有甜, 酸味道, 非常可口.  令人感到驚喜.
吃完甜品, 餐廳有大型水吧, 提供各式美酒, 要享受美酒佳餚,
 這餐廳做得到.  地点方便, 食物質素不錯,   店員好禮貌,  我們值得再來.