2021-06-14 102 浏览
好朋友生日,請他去灣仔謝斐道The Oyster House 慶生,餐廳室內環境和食物都唔錯,常常坐滿客人,氣氛熱鬧!蕃茄羅勒水牛芝士,蕃茄新鮮,水牛芝士味道不太濃,天氣熱食些酸甜食物可增加食慾!黑松露野菌忌廉湯,香味濃郁又滑溜,每口啖啖蘑菇和黑松露碎,口感豐富。生蠔,呢幾款係店員介紹,解釋咗和介紹咗蠔名和味道,但上枱後我都忘記蠔名,只記得呢種係日本直送,呢個時候先有,至於味道!食落感覺好新鮮,有海水味,爽口,超正!廣島蠔脆巴馬火腿米型意粉,呢樣都係侍應介紹,重點係米是用意粉做成的,意粉中間比較硬,但做成米形就比較軟身,廣島蠔鮮甜,巴馬火腿係乾身,好香脆,醬汁creamy。香蕉拖肥批,朋友在英國食過,佢話要試吓香港做的味道,原來呢個批係餐廳廚師自製,改良咗冇咁甜,健康啲!