焼肉而今 by 富小路やま岸

Yakiniku JIKON by Tominokoji Yamagishi
首先,餐厅环境方面,系K11餐厅云云之中只是算还好,没有什么惊为天人打卡位,感觉只系普普通通餐厅装修。虽然座位唔算迫,但身旁食客只要稍为声浪大啲,都好影响个用餐环境。食物方面,我同朋友叫左名为「富」嘅dinner set,当然,米芝莲一星推介,食物质素系唔差嘅,牛肉都系好有油香同肉味嘅,唯独美中不足系最尾嘅甜品-豆腐雪糕,食落嘅感觉系芝士味,真系食唔出豆腐味。但其实每一道菜都冇话留下好深刻印象,只能讲咁嘅价钱系应该要有番咁上下嘅质素。服务上,食完前菜之后就开始上肉类,个侍应系放底就行开左,个炉又开著左,已经鬼死咁热,但又唔畀碟畀我地,隔左一阵先记得畀我地。然后明明见到隔离台个啲会有侍应帮手烧,但原来系要自己烧嘅,搞到我以为自己同朋友食紧一人烧肉咁。啲肉系还好嘅,但本身佢啲牛肉系冇咩调味,主要系靠烧肉汁,柠檬汁,Wasabi,同盐畀你调味,我suppose唔同部位烧嘅时间同配嘅调味会唔同,但问完侍应,听完个意思就系你中意点配就点配啦,第一反系,下,唔系呀嘛。另外,佢每次上菜都好似要估道菜系咩嚟嘅,侍应好似完全唔想同你讲野咁,唔会同你介绍道菜,又唔会推介你点食,就好似畀左碟野你你就食左佢啦

服务上,食完前菜之后就开始上肉类,个侍应系放底就行开左,个炉又开著左,已经鬼死咁热,但又唔畀碟畀我地,隔左一阵先记得畀我地。然后明明见到隔离台个啲会有侍应帮手烧,但原来系要自己烧嘅,搞到我以为自己同朋友食紧一人烧肉咁。啲肉系还好嘅,但本身佢啲牛肉系冇咩调味,主要系靠烧肉汁,柠檬汁,Wasabi,同盐畀你调味,我suppose唔同部位烧嘅时间同配嘅调味会唔同,但问完侍应,听完个意思就系你中意点配就点配啦,第一反系,下,唔系呀嘛。另外,佢每次上菜都好似要估道菜系咩嚟嘅,侍应好似完全唔想同你讲野咁,唔会同你介绍道菜,又唔会推介你点食,就好似畀左碟野你你就食左佢啦咁样,去到中段我都忍唔住想问侍应我宜家上嘅菜系咩嚟㗎,佢先至会答我。去到食和牛热狗同寿喜烧就终于有人serve我地,但我朋友个块寿喜烧嘅肉系烧到肉都散埋,虽然唔影响味道,但感觉唔太专业。

埋单落楼2个人包埋两杯酒总共二千几蚊,只能讲2千几蚊我真系可以食something better in k11 with better food and service quality

总结,我同朋友去左食一间贵价高质嘅一人烧肉,值唔值就见仁见智,如果下次仲要再食,我同我朋友就会话No thanks la.