焼肉而今 by 富小路やま岸

Yakiniku JIKON by Tominokoji Yamagishi
2024-02-28 867 浏览
焼肉而今 by 富小路やま岸 位於K11 Musea, 黎自京都米芝蓮一星嘅燒肉店~ 環境闊落. 落地窗採光好, 卡位間有竹簾隔開黑毛和牛海膽熱狗 $290店員即席燒兩長片黑毛和牛到出曬油脂, 拿左成盒海膽夾起兩舊砌個uni hotdog, 之後會俾酒精紙我地示意清潔乾淨手就可以包起和牛海膽一齊食. 和牛油花燒完後更香濃油脂味, 配上香甜海膽同脆脆紫菜好食, 中間仲夾有紫蘇葉. 叫熱狗好有趣, 其實不是手卷嗎🤔A5黑毛和牛壽喜燒定食 $298有前菜、小食、茶碗蒸、昆布湯. 壽喜燒有4片黑毛和牛, 肉質軟嫩, 底下野菜菇幾甜. 值得讚個飯煮香軟好食, 粒粒分明好. 茶碗蒸調味並唔重, 有蟹肉同蛋香黑毛和牛漢堡定食$218和牛漢堡厚身, 本身有打入Black pepper 於肉扒中, 咬落都幾Juicy. Sauce 略偏重呆味, 不過就好像無想像咁驚喜. 追加牛舌 $90店員過黎幫手燒, 彈嫩juicy. 好食
焼肉而今 by 富小路やま岸

黑毛和牛海膽熱狗 $290

A5黑毛和牛壽喜燒定食 $298

黑毛和牛漢堡定食$218

追加牛舌 $90
店員過黎幫手燒, 彈嫩juicy. 好食

• 牛舌
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒❝高級日式燒肉店 · A5和牛Lunch定食🐮🔥❞米芝蓮一星京都懷石料理餐廳旗下既燒肉店🔥位於K11 Musea高層 環境光猛寬敞☀️Lunch來一試A5和牛燒肉定食😍包括前菜, 沙律, 茶碗蒸, 湯, 白飯, 甜品厥餅✨好夠飽!試左極上set有4個部位 — 肩胛, 牛柳, 羽下, 腹肉🐮由赤身肉食到雪花肉 油脂/牛味濃郁程度各不同 最肥既羽下/腹肉入口即溶🤤另外牛扒set厚身軟腍 以鹽同黑椒調味 亦充滿油脂感😚▪️極上A5黑毛和牛 · 燒肉盛盒定食 $488 (4/5)▪️A5黑毛和牛 · 牛扒燒肉定食 $555 (3.5/5)꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍焼肉而今 by 富小路やま岸尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 6樓603號舖🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…#joys_尖沙咀🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…#joys_日本菜 #joys_yakiniku
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒
❝高級日式燒肉店 · A5和牛Lunch定食🐮🔥❞

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍焼肉而今 by 富小路やま岸

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_尖沙咀

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日本菜 #joys_yakiniku
  • 極上A5黑毛和牛燒肉盛合定食
✒懶人先睇總結.❀食物:​午市定食相對抵食,主打日本A5黑毛和牛。最平$298就食到黑毛和牛燒肉~❀服務:全程幫忙燒肉,專業的事交比專業的人💁🏻‍♀️ ❀環境:座位闊落,中間有竹簾隔開,私隱度不錯👍 基本上全窗邊位置,望K11 Musea的小花園。好開揚冇油煙味!❀價錢:2人埋單 $1,148 (追加了海膽熱狗先貴).✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐.燒肉而今係京都米芝蓮一星懷石料理「富小路やま岸」的燒肉品牌,質素有保證。總女將仲係日本姐姐來的👧🏻,整體服務好有禮~ 午餐除了燒肉定食外,亦有料理定食同追加小食。.而對於我來說最重要嘅一點係作為燒肉餐廳完全無油煙味,食完個身都冇成浸味!呢樣要歸功於抽油煙位置係圍住個爐。我同友人都食美國牛比較多,唔中意油脂感太重的部位,所以今次選擇了薄燒同赤身部位。.🎈定食每一份定食都包括泡菜粟米、煮牛肉、芝麻醬沙律、湯、茶碗蒸等。茶碗蒸加了蟹肉,底下有粒白果。常見的日式定食配套。燒肉盤就包兩片南瓜同兩件菇,粒菇真係超Juicy😋.🎈醬汁薄燒A5黑毛和牛燒肉定食 ($338)包括三款部位分別是三筋、龜之子及後腰背肉上蓋,跟一份生蛋黃。因

✒懶人先睇總結
❀服務:全程幫忙燒肉,專業的事交比專業的人💁🏻‍♀️
❀價錢:2人埋單 $1,148 (追加了海膽熱狗先貴)
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐

🎈定食

🎈醬汁薄燒A5黑毛和牛燒肉定食 ($338)

包括三款部位分別是三筋、龜之子及後腰背肉上蓋,跟一份生蛋黃。因為薄燒的關係油脂感無一整塊牛肉咁重,比較突出到醬汁的味道。跟埋蛋黃一齊食,有點似壽喜燒style~
🎈A5黑毛和牛赤身燒肉盛合定食 ($328)

包括肉側後腿肉、牛小排、肩三角及黃瓜條。小插曲就係我心諗做乜係塊肉上面擺塊牌寫黃瓜條😂,原來即係肩胛里肌。呢一款盛合有4款,感覺上好似抵食啲。相對霜降位置,赤身部位油脂感無咁重。
🎈山岸風A5黑毛和牛海膽熱狗 ($290)

大滿足之選!和牛本來已經好正,加上冰涼creamy的海膽係perfect match✨一份有兩片和牛,用紫菜夾住紫蘇葉、白飯及海膽😍

🎈Yebisu Premium Draft 375ml ($88)
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊
👉訂位:Openrice booking
👉優惠:🈚️
2024-01-31 837 浏览
始源京都,已獲米芝蓮一星的懷石料理餐廳—「富小路やま岸」。創辦旗下副線「燒肉而今」,將懷石概念揉合日本現代燒肉文化。 (1) 生拌A5黑毛和牛配多士店員非常專業,將和牛均勻分配,並放置食用花為點綴。 和牛的級別,會以產地和肉質來決定等級。高品質的和牛,油花密而平均,它的融化程度,會帶來入口即溶的口感。簡而言之,A5等級的和牛在開膛切腹後的結論是— 想 瘦 都 難! (2) 澳州和牛舌(厚切)(3) A5黑毛和牛.限定稀少部位霜降容易在稀少部位出現,一踴而上的油脂感,就像深秋漸露,雪花初降,並密密麻麻落在黃葉上。 (4) A5黑毛和牛.極上牛小排近年不再盛行「雪花」或「霜降」的澎湃口感,轉為肉味相對較濃郁的「赤身」部位。 (5) 究極迷你A5黑毛和牛丼我揮灑嫣紅色的和牛,並輕燒數秒,就如水墨渲染畫卷中,成為雪中海。

(1) 生拌A5黑毛和牛配多士
生拌A5黑毛和牛配多士
店員非常專業,將和牛均勻分配,並放置食用花為點綴。
生拌A5黑毛和牛配多士

(2) 澳州和牛舌(厚切)
澳州和牛舌(厚切)

(3) A5黑毛和牛.限定稀少部位

2024-01-29
庆祝纪念
生日
生拌A5黑毛和牛配多士
澳州和牛舌(厚切)
A5黑毛和牛.限定稀少部位
A5黑毛和牛.極上牛小排
究極迷你A5黑毛和牛丼
2024-01-29 582 浏览
黎到米芝蓮一星京都懷石料理餐廳旗下嘅焼肉而今 by 富小路やま岸,當然要試試佢嘅A5黑毛和牛燒肉🤤,午市提供多款燒肉定食,定食包括前菜、沙律、湯、白飯仲有蒸蛋非常豐富,主角A5黑毛和牛赤身燒肉盛有齊牛小排、上三筋、後腰背肉同牛肩胛,牛小排油脂豐富嫩滑,牛肩胛油脂相對少牛味濃郁,大推追加嘅牛舌,厚切口感十足又香嫩。仲有吞拿魚拖羅海膽熱狗都相當唔錯,拖羅輕輕燒一燒兩邊增加油香,加埋鮮味甘甜嘅海膽完全冇得輸🤤。
首先,餐廳環境方面,係K11餐廳云云之中只是算還好,沒有什麼驚為天人打卡位,感覺只係普普通通餐廳裝修。雖然座位唔算迫,但身旁食客只要稍為聲浪大啲,都好影響個用餐環境。食物方面,我同朋友叫左名為「富」嘅dinner set,當然,米芝蓮一星推介,食物質素係唔差嘅,牛肉都係好有油香同肉味嘅,唯獨美中不足係最尾嘅甜品-豆腐雪糕,食落嘅感覺係芝士味,真係食唔出豆腐味。但其實每一道菜都冇話留下好深刻印象,只能講咁嘅價錢係應該要有番咁上下嘅質素。服務上,食完前菜之後就開始上肉類,個侍應係放底就行開左,個爐又開著左,已經鬼死咁熱,但又唔畀碟畀我地,隔左一陣先記得畀我地。然後明明見到隔離檯個啲會有侍應幫手燒,但原來係要自己燒嘅,搞到我以為自己同朋友食緊一人燒肉咁。啲肉係還好嘅,但本身佢啲牛肉係冇咩調味,主要係靠燒肉汁,檸檬汁,Wasabi,同鹽畀你調味,我suppose唔同部位燒嘅時間同配嘅調味會唔同,但問完侍應,聽完個意思就係你中意點配就點配啦,第一反係,下,唔係呀嘛。另外,佢每次上菜都好似要估道菜係咩嚟嘅,侍應好似完全唔想同你講野咁,唔會同你介紹道菜,又唔會推介你點食,就好似畀左碟野你你就食左佢啦

服務上,食完前菜之後就開始上肉類,個侍應係放底就行開左,個爐又開著左,已經鬼死咁熱,但又唔畀碟畀我地,隔左一陣先記得畀我地。然後明明見到隔離檯個啲會有侍應幫手燒,但原來係要自己燒嘅,搞到我以為自己同朋友食緊一人燒肉咁。啲肉係還好嘅,但本身佢啲牛肉係冇咩調味,主要係靠燒肉汁,檸檬汁,Wasabi,同鹽畀你調味,我suppose唔同部位燒嘅時間同配嘅調味會唔同,但問完侍應,聽完個意思就係你中意點配就點配啦,第一反係,下,唔係呀嘛。另外,佢每次上菜都好似要估道菜係咩嚟嘅,侍應好似完全唔想同你講野咁,唔會同你介紹道菜,又唔會推介你點食,就好似畀左碟野你你就食左佢啦咁樣,去到中段我都忍唔住想問侍應我宜家上嘅菜係咩嚟㗎,佢先至會答我。去到食和牛熱狗同壽喜燒就終於有人serve我地,但我朋友個塊壽喜燒嘅肉係燒到肉都散埋,雖然唔影響味道,但感覺唔太專業。

埋單落樓2個人包埋兩杯酒總共二千幾蚊,只能講2千幾蚊我真係可以食something better in k11 with better food and service quality

總結,我同朋友去左食一間貴價高質嘅一人燒肉,值唔值就見仁見智,如果下次仲要再食,我同我朋友就會話No thanks la.
A5黑毛和牛赤身盛合燒肉定食 $320極上A5黑毛和牛燒肉盛合定食 $480分別叫咗兩款燒肉定食 一款係赤身瘦啲嘅部位 另一款就係極上肥啲嘅😈 就咁睇色澤咁紅都知道好新鮮😍 油花分布平均☺️ 牛肉融雪解凍處理得好👍🏻每個部位都有2-3片 除咗平時比較常食嘅牛小排 牛柳 肩胛等部位 呢度會仲有啲位置係比較罕見💁‍♂️ 例如赤身盛合有黃瓜條 (肩胛里肌) 同和尚頭 (後腿內側) 呢兩款肉質都相對緊致但肉味濃😋 另外極尚盛合有羽下 (翼板肉) 咬落近乎入口即溶 充滿油香🤤另外定食包咗前菜 沙律🥗 湯 蟹肉蒸蛋🥚 白飯🍚 同甜品蕨餅 非常豐富🥰
A5黑毛和牛赤身盛合燒肉定食 $320
極上A5黑毛和牛燒肉盛合定食 $480

2024-01-10 479 浏览
第一次寫食評上個月男朋友生日去食,叫咗一個Christmas set會比平時抵啲。😋坐嘅位置、環境好唔錯,嘢食都好好食我哋叫嘅嗰個set會有個日本女士幫我哋燒整體感覺非常良好唯一有一樣嘢就係個爐嘅溫度比較高,食嘅時候可能會有少少熱🥵最surprise嘅一樣嘢係佢哋幫我哋影咗張即影即有,可以作為留念生日嗰位嘅甜品會靚啲(不過要提早同佢哋講)服務態度非常之好,令我哋過咗一個非常之難忘嘅生日價錢嚟講,夜晚食會偏貴少少但食物同服務態度絕對比得上呢個價錢
第一次寫食評

坐嘅位置、環境好唔錯,嘢食都好好食
我哋叫嘅嗰個set會有個日本女士幫我哋燒
整體感覺非常良好

唯一有一樣嘢就係個爐嘅溫度比較高,食嘅時候可能會有少少熱🥵

生日嗰位嘅甜品會靚啲(不過要提早同佢哋講)

服務態度非常之好,令我哋過咗一個非常之難忘嘅生日

2023-12-10
庆祝纪念
生日
2024-01-04 367 浏览
米芝蓮一星京都懷石料理餐廳嘅副線燒肉店「焼肉而今 」⭐️以全力以赴活在當下嘅理念經營,採用喺東京擁有百年以上歷史的和牛供應商「日山畜產」,嚴選以鹿兒島薩摩和牛為主的和牛,切成各種合適大小的最高級A5和牛燒肉🍖🍖極上A5黑毛和牛燒肉盛合 $488盛合4款包括牛柳、肩胛、特上牛小排、西冷,雪花脂肪紋勁靚!肉汁豐潤,入口嫩嫩的🤤 肩胛超大塊入口即化😆🍖A5黑毛和牛赤身燒盛合 $328盛合4款包括上三筋、肩三角、後腰背肉上蓋、黃瓜條(牛肩里肌)🍖追加牛舌 10g 有4塊,可以用朋友每人2塊🤩⭐️厚切牛舌必點之一!入口肉汁爆開,厚身得嚟保持到彈牙質感🤤 超好食啊!呢款喺咁多個lunch 裡面都無,要另外追加的~
米芝蓮一星京都懷石料理餐廳嘅副線燒肉店「焼肉而今 」⭐️

🍖極上A5黑毛和牛燒肉盛合 $488

🍖A5黑毛和牛赤身燒盛合 $328

🍖追加牛舌 10g

有4塊,可以用朋友每人2塊🤩
呢款喺咁多個lunch 裡面都無,要另外追加的~

之前行開K11 Musea都有經過此店想試試,今次就來食個lunch,上網search過得知此店係京都米芝蓮一星餐廳富小路やま岸嘅副線,主打日本現代燒肉,仲選用東京過百年歷史供應商「日山畜產」嘅和牛,有多款套餐可選,餐廳裝修簡約,好有日系feel,仲對住K11 Musea的小花園,打卡都不錯🥰我地揀左2個lunch set,一個燒肉定食,一個壽喜燒定食🧡極上A5黑毛和牛燒肉盛合定食 $488呢set包括有4款A5黑毛和牛,包括特上牛小排、牛柳、肩胛同西冷,油脂分布得好靚,牛味香濃,另外每份定食配有沙律、 湯 、茶碗蒸、 漬物、珍珠米飯 同抹茶蕨餅😋💛 A5黑毛和牛壽喜燒定食 $298呢度嘅壽喜燒係已煮好成鍋的,薄切和牛煮得剛剛好,唔會太熟,肉質keep到軟嫩, 沾埋蛋汁拌飯食就至正啦!🍑Sweet Whisper $68🍍Pineapple Juice $58
之前行開K11 Musea都有經過此店想試試,
仲對住K11 Musea的小花園,打卡都不錯🥰

我地揀左2個lunch set,
一個燒肉定食,一個壽喜燒定食

🧡極上A5黑毛和牛燒肉盛合定食 $488

💛 A5黑毛和牛壽喜燒定食 $298
呢度嘅壽喜燒係已煮好成鍋的,
薄切和牛煮得剛剛好,唔會太熟,
肉質keep到軟嫩, 沾埋蛋汁拌飯食就至正啦!

🍑Sweet Whisper $68
🍍Pineapple Juice $58
2023-12-27 290 浏览
侄女係英國回來短聚,跟我說要食好西,點名話要食日式燒肉🥩所以就帶佢去食這間「燒肉而今」☺️今日Lunch時段去,可以有個半鐘的用餐時間👍🏻我們分別叫咗兩個Lunch Set同一個A5黑毛和牛熱狗💁🏻‍♀️A5黑毛和牛熱狗(HKD148)店員會幫手燒和牛熱狗的和牛❤️肉汁配埋紫蘇葉一齊食 食落更加香😋極上A5黑毛和牛燒肉盛合(HKD488)呢個set好就在於每個部位都可以一嘗😍分別係牛柳、肩胛、羽下、特上牛小排🤭其中最令我深刻的部位係羽下呢個部位😀入口即化 😌入口和牛獨有嘅油氣即刻刺激我嘅味蕾 簡直係最高級嘅享受😍☺️其餘牛肩胛 都超級好味 油脂分布好均勻,肉味好香濃,而牛柳就比較厚身 但整體都好嫩 完全唔會話咬唔開醬汁A5黑毛和牛牛小排燒肉定食(HKD298)牛小排食落好淋!超容易咬開 仲要有勁多肉汁😋配飯食一流!備註:🔺店員服務好好 ,不停幫手加水同睇吓我哋有咩需要👍🏻🔺環境舒服,是有高級的感覺☺️

A5黑毛和牛熱狗(HKD148)

極上A5黑毛和牛燒肉盛合(HKD488)

醬汁A5黑毛和牛牛小排燒肉定食(HKD298)
牛小排食落好淋!超容易咬開 仲要有勁多肉汁😋配飯食一流!

備註:
🔺店員服務好好 ,不停幫手加水同睇吓我哋有咩需要👍🏻
🔺環境舒服,是有高級的感覺☺️
2023-12-27 263 浏览
慶祝朋友生日去了一家日式燒肉餐廳,品嚐了他們的和牛dinner set,簡直太美味了!每一片和牛都散發出誘人的香氣,質地鮮嫩多汁。我們將薄片的和牛輕輕放在燒烤爐上,只需短短幾秒鐘,肉就變得鮮嫩多汁,咬下去時散發出濃郁的牛肉風味。和牛的口感真是令人驚艷,它的肉質細膩,帶有豐富的脂肪紋理,融化在口中,給予了舌尖極致的享受。每一口都充滿了肉汁,肉的鮮甜味道在嘴裡綻放開來,讓人陶醉其中。此外,這家餐廳還提供了不同的蘸醬和配菜,可以搭配和牛一同享用。為和牛增添了更豐富的層次和風味。總的來說,這次品嚐和牛的經驗真是令人難以忘懷。和牛的優質質感和口感,以及豐富的風味,讓我對這種牛肉愛不釋手。如果你喜歡牛肉,我強烈推薦你去一家日式燒肉餐廳,品嚐一下正宗的和牛,絕對會給你帶來一場美味的盛宴!

2023-12-23
2023-12-27 177 浏览
臨近聖誕特別想食好d, 今日放假同朋友去左一間車車bookmark左勁耐一直好想試嘅燒肉店! 餐廳位於k11 musea嘅6樓, 環境幾大, 走高級和風設計, 落地玻璃窗, 採光度十足, 可以望到k11外面嘅景色! 我地點左兩個店員推介嘅lunch set試下! ✨️醬汁薄燒A5黑毛和牛燒肉定食定食包括有前菜/沙律/茶碗蒸/漬物/飯/湯品, 沙律菜清新爽脆, 茶碗蒸軟滑鮮味, 醬汁薄燒A5黑毛和牛E個set有唔同部位, 入口脂香滿滿, 入口即溶, 肉味濃郁, 配飯一流 ✨️黑毛和牛牛扒燒肉定食牛扒好大塊, 雪花脂肪呈美美嘅大理石紋, 分佈平均多油花口感鮮嫩, 入口即化, 油脂甘香豐腴, 超級好味!✨️抹茶蕨餅

✨️醬汁薄燒A5黑毛和牛燒肉定食

✨️黑毛和牛牛扒燒肉定食

✨️抹茶蕨餅
2023-12-16
用餐时段
今次去咗尖沙咀食燒肉,餐廳由日本當地直送最高品質A5和牛,食落就簡直就好似返咗家鄉咁。午餐定食包括有麵豉湯、白飯、前菜、沙律、茶碗蒸同甜品,格價也很親民。極上A5黑毛和牛燒肉盛合定食 盛合包括有4種和牛,有特上牛小排、上三筋、西同肩胛,和牛雪花非常吸引,油脂豐富,肉質細嫩,入口軟腍。我平時都好鍾意食牛小排,特上牛小排就真係令我難以抗拒,入口肉汁豐富,回味無窮。A5黑毛和牛赤身燒肉盛合定食盛合包括有肩三角、內則後腿肉、龜之子同牛小排,赤身油脂比例雖然無咁高,油花分佈也很均勻,肉味會比較濃同有咬口啲。

極上A5黑毛和牛燒肉盛合定食

A5黑毛和牛赤身燒肉盛合定食
尖沙咀最強的日式燒肉就在焼肉而今by富小路やま岸,焼肉而今by富小路やま岸有不同的牛肉部位,喜歡吃牛的朋友可以一次滿足,當然也有優質的黑豚肉與赤雞肉供應,肉品以熱火直烤,瞬間鎖住肉汁,而且肉品品質不錯。燒肉定食包含沙律、米飯、湯、小菜、甜點及燒肉汁,重口味的朋友可以沾燒肉汁來提味。胡麻沙律酸酸甜甜,爽爽脆脆,是很棒的開胃菜,肉肉吃得多時,吃幾口胡麻沙律也可以解飽膩,侄兒也喜歡這胡麻味沙律,說吃燒肉一定要有蔬菜均衡一下。最近天氣變冷,用餐前先來上一碗暖呼呼的玉子昆布湯,暖心又暖胃。玉子昆布湯有著天然的甘甜海味,昆布、玉子完全融入,喝完一整碗玉子昆布湯,健康清爽無負擔。米飯一定是燒肉定食必備的主食,米飯對燒肉來說十分重要,燒肉就是要配米飯,尤其是好吃的米飯。焼肉而今by富小路やま岸煮出粒粒分明,具有彈性的米飯,焼肉而今by富小路やま岸的米飯多麼講究,我們一面吃一面讚嘆。茶碗蒸非常明顯地感受到蟹肉滿滿的海洋味,茶碗蒸的調味並不會很重,主要是吃蟹肉的鮮味和蒸蛋蛋香,茶碗蒸是一道溫暖又好吃的熱食。燉牛肉不是直接燉煮到爛,而是仍有點彈性的嫩度那種,我挺喜愛燉牛肉這種嚼感。燉牛肉本身就是嫩,配上燉煮

燉牛肉不是直接燉煮到爛,而是仍有點彈性的嫩度那種,我挺喜愛燉牛肉這種嚼感。燉牛肉本身就是嫩,配上燉煮鹹度得宜的湯汁,燉牛肉超級棒。

熱騰騰的A5黑毛和牛壽喜燒定食是日式料理中的經典,輕輕涮過壽喜燒醬汁的A5黑毛和牛,再蘸上生蛋黃,牛脂與壽喜燒醬汁的鹹甜味融合在一起,入口滑嫩香甜極銷魂,嚼感上的變化令人欣喜,A5黑毛和牛壽喜燒美味至極,A5黑毛和牛讓人想一片接一片的一直吃。

A5黑毛和牛赤身燒肉盛合定食太優了,美到讓人捨不得開動,視覺效果滿分,A5黑毛和牛赤身燒肉盛合定食一次可以吃到黃瓜條、內側後腿肉、牛小排及後腰背肉,光是這幾樣就物超所值。

黃瓜條油花分佈多,黃瓜條的嫩度絕對可以期待,帶點厚度的黃瓜條只需要單吃就是最好吃的吃法,想要享受A5黑毛和牛赤身燒肉的油脂在嘴裡爆開的爽度,點這燒肉盛合定食就對了。

內側後腿肉嫩感是有的,內側後腿肉咬感細嫩,脂香迷人又多汁,剛燒好馬上入口可謂最佳品味時機,若吃日式燒肉的話,我都必點內側後腿肉,帶著彈勁的肉感,越咬越過癮。

牛小排油花分佈同樣均勻,與其他A5黑毛和牛赤身肉質相較之下更為扎實,並帶有咬勁,燒肉的過程中會釋放豐腴的肉汁,能嚐到牛小排的鮮美滋味,再配上一口米飯心滿意足。

後腰背肉烤到裡面焦香,油脂、牛汁不客氣地狂流,肉質細膩無筋,拿來沾點燒肉汁細味頗不賴,一下子就被我們完食。杏鮑菇切成薄片狀,炙燒完的杏鮑菇鮮甜美味,簡單烘烤到柔嫩出汁便可以細嚐杏鮑菇。

極上A5黑毛和牛燒肉盛合定食是日本和牛中的最高等級,極上A5黑毛和牛肉色漂亮,有如藝術品般的雲石紋理,用看的就知道是極品。烤之前需在烤盤塗上一層牛油,待烤盤夠熱後就能將極上A5黑毛和牛放在烤盤中,燒烤的當下聞到陣陣牛肉香氣,令人垂涎欲滴。

羽下的肉質十級柔軟和順滑,近乎可以在舌尖融化,鮮汁和脂肪會順勢於口中慢慢釋放,帶來濃郁的牛肉肉香,最棒的熟度就是稍微烤過至五分熟,瞬間鎖住牛汁及絕佳的肉質口感,令人印象深刻,每吃一口就有如置身在仙境一樣那麼快樂幸福。

特上牛小排均勻雪花般的油花與肉交織,光用看的就像是藝術品,美妙的脂味令人回味無窮,在假期與家人朋友相聚的時光,吃到這麼高檔的特上牛小排,驚艷全場,亦不會令人太快膩口,吃得更多燒肉。

牛柳獨特的牛味讓我們魂牽夢縈,吃著牛柳令我們回想日本旅遊時,在高級和牛燒肉店時細嚐那些人間極品的燒肉。牛柳保留柔軟的優點,卻又多了極上A5黑毛和牛特有的油香,生的時候明明看起來油花不少,熟了咬下去卻吃不到膩感,只有滿嘴的肉香和油香,牛柳真厲害。

肩胛相對帶有些彈勁,但這嚼勁絕對不是難咬,肩胛肉質一樣柔嫩,隨著齒間咀嚼,肩胛的香氣更是滿盈整個嘴裡,吃完口齒留香。肩胛烤的同時,香味也是陣陣撲鼻而來,吃過焼肉而今by富小路やま岸的和牛,便可以深刻理解只要食材好,不需要調味,已是美味了。

甜點是抹茶蕨餅灑上滿滿的抹茶粉,抹上加抹,茶韻明顯,十分討喜,抹茶控對於這彈彈的抹茶蕨餅無可挑剔,看得出焼肉而今by富小路やま岸連微小的甜點方面也不馬虎。