2
招聘中
应征
薪金面议
9天前
22
3
3
等级4
220
0
2021-08-30 197 浏览
Fine dine级烧肉😋好食得来卖相亦都十分精致✨而今套餐 $1480/ppl———————————————套餐总共有十道菜非常丰富🤩由刺身 寿司食到烧肉 甜品肉质大致上都唔错 牛味还好我对於个块烧chateaubriand有少少惊吓😅侍应只系轻轻烧过 肉质仲好软而且带唔到个肉味出黎我地之後再烧番熟啲就好好多😂😂***呢个系一拎上枱就会哗既和牛配海胆🥰唔好以为成版海胆俾晒你其实只系俾你影相🙃可以食到海胆嘅鲜甜 同紫苏叶嘅香气味道十分特别👍🏻👍🏻***全晚超钟意既和牛寿喜烧🥰临上枱前仲会刨上一丝丝黑松露虽然个黑松露冇咩味😂和牛软滑 再沾上香浓既蛋汁另外仲有一旧小饭团可以索晒蛋汁同寿喜烧汁😋整体黎讲都系一个唔错既体验!另外仲有啲相post唔晒不过套餐系非常丰富😋题外话我觉得侍应服务真的一般般😅生日甜品冇跟埋甜品一齐上要另外叫先上😅 而且侍应好似唔知发生咩事咁搞到同一个甜品食咗两次🧐***整体来讲觉得不算十分出色味道还好 只有几道较为出色但摆盘精致 都值得过嚟打一打咭👍🏻
更多
Fine dine级烧肉😋好食得来卖相亦都十分精致✨
而今套餐 $1480/ppl
———————————————
套餐总共有十道菜非常丰富🤩
刺身 寿司食到烧肉 甜品
2 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言

肉质大致上都唔错 牛味还好
我对於个块烧chateaubriand有少少惊吓😅
2 浏览
0 赞好
0 留言

侍应只系轻轻烧过 肉质仲好软
而且带唔到个肉味出黎
我地之後再烧番熟啲就好好多😂😂
***
呢个系一拎上枱就会哗既和牛配海胆🥰
唔好以为成版海胆俾晒你
其实只系俾你影相🙃
2 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言

可以食到海胆嘅鲜甜 同紫苏叶嘅香气
味道十分特别👍🏻👍🏻
***
全晚超钟意既和牛寿喜烧🥰
2 浏览
0 赞好
0 留言

临上枱前仲会刨上一丝丝黑松露
虽然个黑松露冇咩味😂
3 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言

和牛软滑 再沾上香浓既蛋汁
另外仲有一旧小饭团
可以索晒蛋汁同寿喜烧汁😋
整体黎讲都系一个唔错既体验!
2 浏览
0 赞好
0 留言
另外仲有啲相post唔晒不过套餐系非常丰富😋
题外话我觉得侍应服务真的一般般😅
生日甜品冇跟埋甜品一齐上
要另外叫先上😅
而且侍应好似唔知发生咩事咁
搞到同一个甜品食咗两次🧐
***
整体来讲觉得不算十分出色
味道还好 只有几道较为出色
但摆盘精致 都值得过嚟打一打咭👍🏻
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$1500 (晚餐)
等级4
735
4
2021-04-09 12153 浏览
我最钟意食牛,早排喺屋企Yakiniku完意犹未尽,最近知道富小路やま岸开咗新品牌「焼肉而今」(Yakiniku JIKON),就立即约朋友试下!店内有3款Dinner Set,只有《而今》Set系由女将席前烧烤,好彩我有提早预约,因为我当日平日去都满座!烧肉严选东京百年老店「日山畜产」嘅A5和牛,和牛质素有保证!一个套餐更有10道和牛料理,超丰富!《而今》烟燻和牛粒配鱼子酱和牛薄切入口即溶,带有浓浓烟燻香气,配上珍贵嘅Caviar及酸甜嘅萝卜丝,立即令整个食感唔会太油腻,反而做到清新开胃嘅前菜效果!A5和牛他他 配和牛寿司和牛寿司分别以松露和蒜片带出和牛的肉味,一次过食到两种风味!享用和牛寿司嘅同时,女将会喺炉上烘一烘多士,令到多士口感更加香脆,再放上软滑嘅和牛他他,味道丰富!而今特选盐烧A5和牛3切每块A5和牛都有漂亮嘅霜降雪花,油脂分布极其平均,雪花:赤肉比例几乎一半一半,而每道料理都食到和牛唔同嘅口感,有入口即溶嘅,有爽口弹牙嘅,有柔软细腻嘅....唔同切法配合合适嘅烧肉技巧,令每块烧肉都达至最佳嘅味道!呢道而今特选盐烧A5和牛3切料理只以盐为和牛稍作调味,最能享受到靓牛嘅原汁
更多
我最钟意食牛,早排喺屋企Yakiniku完意犹未尽,最近知道富小路やま岸开咗新品牌「焼肉而今」(Yakiniku JIKON),就立即约朋友试下!
114 浏览
0 赞好
0 留言
店内有3款Dinner Set,只有《而今》Set系由女将席前烧烤,好彩我有提早预约,因为我当日平日去都满座!烧肉严选东京百年老店「日山畜产」嘅A5和牛,和牛质素有保证!一个套餐更有10道和牛料理,超丰富!
107 浏览
4 赞好
0 留言
《而今》
3333 浏览
1 赞好
0 留言
烟燻和牛粒配鱼子酱
和牛薄切入口即溶,带有浓浓烟燻香气,配上珍贵嘅Caviar及酸甜嘅萝卜丝,立即令整个食感唔会太油腻,反而做到清新开胃嘅前菜效果!
113 浏览
0 赞好
0 留言
40 浏览
0 赞好
0 留言
A5和牛他他 配和牛寿司
和牛寿司分别以松露和蒜片带出和牛的肉味,一次过食到两种风味!享用和牛寿司嘅同时,女将会喺炉上烘一烘多士,令到多士口感更加香脆,再放上软滑嘅和牛他他,味道丰富!
34 浏览
0 赞好
0 留言
59 浏览
0 赞好
0 留言
47 浏览
0 赞好
0 留言
而今特选盐烧A5和牛3切
每块A5和牛都有漂亮嘅霜降雪花,油脂分布极其平均,雪花:赤肉比例几乎一半一半,而每道料理都食到和牛唔同嘅口感,有入口即溶嘅,有爽口弹牙嘅,有柔软细腻嘅....唔同切法配合合适嘅烧肉技巧,令每块烧肉都达至最佳嘅味道!呢道而今特选盐烧A5和牛3切料理只以盐为和牛稍作调味,最能享受到靓牛嘅原汁原味!
22 浏览
2 赞好
0 留言
49 浏览
0 赞好
0 留言
253 浏览
0 赞好
0 留言
59 浏览
0 赞好
0 留言
75 浏览
0 赞好
0 留言
48 浏览
0 赞好
0 留言
而今特选酱烧A5和牛1切 配海胆和牛热狗
海胆和牛热狗即烧系富小路やま岸嘅招牌海胆手卷变奏版!海胆配烧和牛意想不到地夹,加上紫苏叶令整个热狗增添香气,同时减低腻感,滋味满满。
15 浏览
0 赞好
0 留言
458 浏览
0 赞好
0 留言
60 浏览
0 赞好
0 留言
沙律
即使沙律亦毫不马虎,日本番茄酸甜有致,伴上新鲜冰菜,开胃清新,刚好清新一下口腔去迎接接下来嘅料理!
12 浏览
0 赞好
0 留言
夏多布里昂1切及和牛西冷配柚子醋
夏多布里昂位於菲力嘅中心,脂肪只有一般里肌肉嘅一半,系菲力最嫩嘅部分。轻轻烧一烧,已经带出肉味,入口松化,正!
和牛西冷肉味浓郁,配上萝卜蓉及柚子醋解去腻感。
127 浏览
0 赞好
0 留言
159 浏览
1 赞好
0 留言
13 浏览
0 赞好
0 留言
吸物
清甜嘅汤底加咗青柠,酸酸地好醒胃!
9 浏览
0 赞好
0 留言
而今特选A5和牛寿喜烧 配松露
全晚高潮迭起,我自己最锺意嘅就系呢道特选A5和牛寿喜烧配松露,呢块和牛稀少部位真系正到爆,和牛轻炙後逼出脂香,再放上特制寿喜烧酱汁并刨上黑松露片,视觉+味觉+嗅觉多重享受,简直系极品!
73 浏览
0 赞好
0 留言
64 浏览
0 赞好
0 留言
和牛汤面/和牛茶渍饭/冷面
开头以为和牛汤面及和牛茶渍饭只系用上牛汤底而已,点知都真系有和牛片!好夸张!超饱足!
7 浏览
0 赞好
0 留言
83 浏览
0 赞好
0 留言
而今甜品
一个好简单嘅甜品,但系非常圆满嘅作结!
10 浏览
0 赞好
0 留言
当晚亦点咗两杯Cocktails($78),比较少人介绍饮品,其实都好有水准!Lychee Martini加咗Sake,既有荔枝清甜又有酒嘅芳香,味道好balanced;朋友话杯Mojito都味道唔错呢!
13 浏览
1 赞好
0 留言
作为米芝莲一星嘅京都怀石料理餐厅「富小路やま岸」嘅烧肉品牌,「焼肉而今」每道料理亦见到怀石料理嘅元素融入其中,整体我觉得好抵食,过江龙,仲要呢个质素,呢个地段,呢个服务,呢个份量,绝对物有所值,去到最後系好满足好满足,然後觉得返完一日工食到餐好真系好解压!活在当下,美食当前,把酒尽欢!

当晚坐吧台嘅好多都系日本客人,所以成晚都听紧日文,好似返咗乡下咁!我自己虽然不懂日语,但当晚都有尝试以我仅余识嘅几个日文单字同女将野村寛美小姐倾下计,估唔到临走嘅时候野村寛美小姐竟然同我selfie,令我受宠若惊,哈哈~
102 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
庆祝纪念
纪念日
等级3
39
0
2021-08-07 469 浏览
食过最好食嘅烧肉🤤今次食呢一间 烧肉而今 系喺K11 Musea,佢个set入边有齐冷盘、前菜、烧肉、寿司同埋甜品🤩🤩值得一赞嘅系佢嗰几款烧肉,真系超好食罗,入口即溶,都好有牛味,好有咬口,佢每一款嘅肉都各有特色,口感都好分明嘅,同埋食得出佢啲肉系好高级❤️除咗啲烧肉之外,我最锺意食嘅系佢嗰款蟹肉柚子蕃茄芦笋,酸酸甜甜,有多重嘅口感,佢粒蕃茄好新鲜,配埋淡淡蟹肉真系一流呀。食完呢个set已经劲饱,下次要试埋佢个海胆先。
更多
食过最好食嘅烧肉🤤

今次食呢一间 烧肉而今 系喺K11 Musea,佢个set入边有齐冷盘、前菜、烧肉、寿司同埋甜品🤩🤩

值得一赞嘅系佢嗰几款烧肉,真系超好食罗,入口即溶,都好有牛味,好有咬口,佢每一款嘅肉都各有特色,口感都好分明嘅,同埋食得出佢啲肉系好高级❤️

除咗啲烧肉之外,我最锺意食嘅系佢嗰款蟹肉柚子蕃茄芦笋,酸酸甜甜,有多重嘅口感,佢粒蕃茄好新鲜,配埋淡淡蟹肉真系一流呀。

食完呢个set已经劲饱,下次要试埋佢个海胆先。
7 浏览
1 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
132
0
2021-07-27 1193 浏览
之前都想试富小路やま岸,佢有两间一间系烧肉一间系怀石料理,怀石料理系米芝连一星都比较难book,今次试咗烧肉先🤤一早预约左佢嘅10道菜嘅omakase同专人帮你烧,如果唔系我同呀妹搞唔掂!由第一道开始叫好味叫到最尾,好饱!直切牛舌我觉得好味但我同妹妹喜欢薄切,西冷非常好味,几乎好多都系入口即溶!其中有一道系真系兴一兴全生咁食,我绝对系无问题!好滑但又无血嘅味,妹就唔得,妹要求烧熟少少!最後仲试左茶渍饭同好浓汤嘅牛肉面!好完满嘅一餐!
更多
之前都想试富小路やま岸,佢有两间一间系烧肉一间系怀石料理,怀石料理系米芝连一星都比较难book,今次试咗烧肉先🤤一早预约左佢嘅10道菜嘅omakase同专人帮你烧,如果唔系我同呀妹搞唔掂!由第一道开始叫好味叫到最尾,好饱!直切牛舌我觉得好味但我同妹妹喜欢薄切,西冷非常好味,几乎好多都系入口即溶!其中有一道系真系兴一兴全生咁食,我绝对系无问题!好滑但又无血嘅味,妹就唔得,妹要求烧熟少少!最後仲试左茶渍饭同好浓汤嘅牛肉面!好完满嘅一餐!
9 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
30
0
2021-07-24 1164 浏览
今日系老公生日,本来想同老公食餐好,点知餐厅服务差,食物又普通。好啦,一坐低,见到个mask case已经有指纹,完全接受唔到一间所谓米芝连餐厅会发生呢D情况。坐左一阵有少少热,问侍应可唔可以较大少少冷气,侍应一句话已经最大,较唔到,算啦。落完单後,侍应放低个set lunch,帮我地开左炉。转头D肉到左,我地问呢D肉系咩部位啊?个侍应发紧梦,话唔知,大佬啊,就算牛角都会循例介绍下啊,呢间唔系快餐。问完经理後,个女侍应用唔咸唔淡既广东话介绍左两款肉之後唔记得第三款系乜。算啦,可能人地系part time,正常既。我地终於开始烧肉,d肉好似烧既都红红地,我地问系咪个炉坏左,我明明见到个女侍应已经帮我地开左,问一问,个个人话唔记得帮你地较返大。食物方面,我地叫左极上A5和牛盛合套餐($480)同日替A5和牛套餐 ($290), 另外追加左牛舌($90),好一般,其实同自己系屋企买和牛用bruno烧无分别。之後我老公想叫柠檬烧酒,个女侍应点左头,我以为今次终於岩返一次,原来我错左。个女侍应唔知系听力定理解能力有问题,几分钟後拎左本menu黎。我有少少躁,我话如果你听唔明,唔该叫你经理落单啦。
更多
今日系老公生日,本来想同老公食餐好,点知餐厅服务差,食物又普通。好啦,一坐低,见到个mask case已经有指纹,完全接受唔到一间所谓米芝连餐厅会发生呢D情况。坐左一阵有少少热,问侍应可唔可以较大少少冷气,侍应一句话已经最大,较唔到,算啦。落完单後,侍应放低个set lunch,帮我地开左炉。转头D肉到左,我地问呢D肉系咩部位啊?个侍应发紧梦,话唔知,大佬啊,就算牛角都会循例介绍下啊,呢间唔系快餐。问完经理後,个女侍应用唔咸唔淡既广东话介绍左两款肉之後唔记得第三款系乜。算啦,可能人地系part time,正常既。我地终於开始烧肉,d肉好似烧既都红红地,我地问系咪个炉坏左,我明明见到个女侍应已经帮我地开左,问一问,个个人话唔记得帮你地较返大。

食物方面,我地叫左极上A5和牛盛合套餐($480)同日替A5和牛套餐 ($290), 另外追加左牛舌($90),好一般,其实同自己系屋企买和牛用bruno烧无分别。

之後我老公想叫柠檬烧酒,个女侍应点左头,我以为今次终於岩返一次,原来我错左。个女侍应唔知系听力定理解能力有问题,几分钟後拎左本menu黎。我有少少躁,我话如果你听唔明,唔该叫你经理落单啦。我老公好好脾气,话要柠檬烧酒,个个人都系唔明,我老公要揭menu,指住话要呢个,真系白眼都翻埋。绝无夸大,个waitress完全系发紧梦,表达同理解能力都有问题,$500/一位食lunch而家系香港好平常,唔算话贵,但觉得唔系平,谭仔阿姐就算态度差,人地做野起码准确啊,本来想当面投诉,但费事扫兴,平时d餐厅唔好味,我最多下次唔去,但今次真系好嬲。

12 浏览
0 赞好
0 留言
14 浏览
0 赞好
0 留言
13 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
57 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
39
0
2021-07-21 1072 浏览
老公生日知道富小路开了副綫烧肉即刻订位黎试omakase里面得十个位,要预早订位!外面座位较多,个menu大众化些但要自己烧!*******烟燻和牛配鱼子酱见住佢砌个牛他他出黎,好治癒盐烧和牛三切和牛寿司寿喜烧配松露和牛海胆热狗和牛汤面、和牛茶渍饭 - 个人认为汤面较出色甜品整体而言,每道菜都好出色,各有不同的美味所有牛食得出是精心挑选过就算就咁烧都可食到不同牛的味道令人喜出望外。老公说:生日来烧肉而今,不枉此生!🤪
更多
老公生日
知道富小路开了副綫烧肉
即刻订位黎试omakase
里面得十个位,要预早订位!

外面座位较多,个menu大众化些
但要自己烧!

*******
烟燻和牛配鱼子酱
10 浏览
0 赞好
0 留言


见住佢砌个牛他他出黎,好治癒
0 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言


盐烧和牛三切
8 浏览
0 赞好
0 留言


和牛寿司
5 浏览
0 赞好
0 留言


寿喜烧配松露
1 浏览
0 赞好
0 留言

0 浏览
0 赞好
0 留言


和牛海胆热狗
7 浏览
0 赞好
0 留言


和牛汤面、和牛茶渍饭 - 个人认为汤面较出色
1 浏览
0 赞好
0 留言


甜品
0 浏览
0 赞好
0 留言


整体而言,每道菜都好出色,各有不同的美味
所有牛食得出是精心挑选过
就算就咁烧都可食到不同牛的味道
令人喜出望外。

老公说:生日来烧肉而今,不枉此生!🤪



(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
应该系今年食过最贵而且服务最差,同埋质素亦都完全唔入流的所谓高级烧肉店。对k11的食肆本身已经不好有很高期望,因为好多都只系打卡嘅餐厅,尤其是今次去呢间烧肉店。开头打电话嘅时候店员话有两个时段六点或者八点,然後问我使唔使预约佢哋个套餐但系因为我餐牌都未睇所以话稍後先,跟住就问佢系咪可以book八点,佢突然之间同我讲冇位,跟住我话咁系咪即系要食呢个餐先有位,但系头先又同我讲有位,跟住佢先比为我仲好似唔情愿咁。我入去消费都大概两千几蚊,但系食嘅嘢完全系食楼下嗰啲汉堡包都好过佢,服务态度首先唔算好,而且佢哋用个网系即弃嘅,同埋用电炉,烧出嚟啲嘢食完全唔好食,亦没有风味。超锺意食烧肉俾我要去尖沙咀已经就嚟食晒咁多间,尖沙咀嘅烧肉店应该最差系佢。唯一只可以讲摆盆正正常常,食物质素一啲都唔系所讲嘅咁好,只系有名气。而且呢个价钱我喺尖沙咀食应该可以饱到呕而且食嘅质素好好,只可以讲唔会再光顾。
更多
应该系今年食过最贵而且服务最差,同埋质素亦都完全唔入流的所谓高级烧肉店。对k11的食肆本身已经不好有很高期望,因为好多都只系打卡嘅餐厅,尤其是今次去呢间烧肉店。
开头打电话嘅时候店员话有两个时段六点或者八点,然後问我使唔使预约佢哋个套餐但系因为我餐牌都未睇所以话稍後先,跟住就问佢系咪可以book八点,佢突然之间同我讲冇位,跟住我话咁系咪即系要食呢个餐先有位,但系头先又同我讲有位,跟住佢先比为我仲好似唔情愿咁。
我入去消费都大概两千几蚊,但系食嘅嘢完全系食楼下嗰啲汉堡包都好过佢,服务态度首先唔算好,而且佢哋用个网系即弃嘅,同埋用电炉,烧出嚟啲嘢食完全唔好食,亦没有风味。超锺意食烧肉俾我要去尖沙咀已经就嚟食晒咁多间,尖沙咀嘅烧肉店应该最差系佢。
唯一只可以讲摆盆正正常常,食物质素一啲都唔系所讲嘅咁好,只系有名气。而且呢个价钱我喺尖沙咀食应该可以饱到呕而且食嘅质素好好,只可以讲唔会再光顾。
啲汁遮盖左肉味
2 浏览
0 赞好
0 留言
沙律完全冇特别就咁紫菜茄汁加菜
2 浏览
1 赞好
0 留言
味道正常啲汁太多  而且店员烧得唔好
2 浏览
0 赞好
0 留言
太浓完全食唔到肉味
1 浏览
0 赞好
0 留言
比较贵
0 浏览
0 赞好
0 留言
份量少  用的部位不够好
4 浏览
0 赞好
0 留言
完全不特别食了一啖就放低
3 浏览
0 赞好
0 留言
正常
1 浏览
0 赞好
0 留言
有啲怪味
0 浏览
0 赞好
0 留言
店员烧到面包燶咗  冇技术
0 浏览
0 赞好
0 留言
正常
0 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
37
0
烧肉而今系日本米芝莲一星怀石料理富小路やま岸旗下的餐厅,烧肉店采用日山畜产直送的和牛。如果你一早预订最贵的omakase套餐,就会有专人帮你烧!而当日我系walk in 的,所以嗌咗À la cart 同埋自己烧🙈 一行入餐厅,会见到有一个玻璃柜嘅和牛,已经急不及待好想试睇完个Menu之後,觉得a la cart会比较化算,同时又可以叫自己锺意嘅和牛部份!我哋一共叫咗八款肉,而我最锺意的A5和牛寿喜烧(A5 Wagyu Beef in Sukiyaki Style) 同埋signature既而今A5和牛热狗(signature A5 Wagyu Beef Dog)! 呢两款算系最特别嘅两款肉同埋系会有人帮你烧整体而言,和牛质素一般,未见惊喜!服务质素也只是一般,性价比算低,叫咗一支红酒,大约$1200一个人左右系呢个价钱来说,会有更多更加好嘅选择!试过一次就够
更多
烧肉而今系日本米芝莲一星怀石料理富小路やま岸旗下的餐厅,烧肉店采用日山畜产直送的和牛。如果你一早预订最贵的omakase套餐,就会有专人帮你烧!


而当日我系walk in 的,所以嗌咗À la cart 同埋自己烧🙈 一行入餐厅,会见到有一个玻璃柜嘅和牛,已经急不及待好想试



睇完个Menu之後,觉得a la cart会比较化算,同时又可以叫自己锺意嘅和牛部份!我哋一共叫咗八款肉,而我最锺意的A5和牛寿喜烧(A5 Wagyu Beef in Sukiyaki Style) 同埋signature既而今A5和牛热狗(signature A5 Wagyu Beef Dog)! 呢两款算系最特别嘅两款肉同埋系会有人帮你烧



整体而言,和牛质素一般,未见惊喜!服务质素也只是一般,性价比算低,叫咗一支红酒,大约$1200一个人左右
系呢个价钱来说,会有更多更加好嘅选择!试过一次就够
3 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
1 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
6
0
2021-07-11 313 浏览
Booked a table of 4 on OpenRice exactly one month prior. On the day of our dinner the waitress called to ask which set or meal we are having, I answered saying I have no idea what your menu is like so how do I know what I will order. She explained if we are having the $1,480 set we will get a “better table” so I asked her to send through the menu. She seemed occupied with other tasks throughout the call and I had to constantly say “hello hello” after I answered her questions as there was no resp
更多
Booked a table of 4 on OpenRice exactly one month prior. On the day of our dinner the waitress called to ask which set or meal we are having, I answered saying I have no idea what your menu is like so how do I know what I will order. She explained if we are having the $1,480 set we will get a “better table” so I asked her to send through the menu. She seemed occupied with other tasks throughout the call and I had to constantly say “hello hello” after I answered her questions as there was no response from her. Not to mention the attitude was not what I expect from a so called fine dining restaurant, I almost thought I was calling 牛角! Did not choose the $1,480 because we didn’t think us 4 girls could finish the set (whole table must order same set) and most importantly I don’t like being forced like that a few hours before the meal, they had one month to ask this question and let us decide properly!

It was 2 friends’ birthdays and I had actually called a week earlier asking what they could do and the waitress that answered was also rude and talked over me before I finished my question. Fine, they can do the usual “HBD xx” on the plate. At the end they spelt my friend’s name wrong but we didn’t bother telling them as we were so fed up with this place already.

We arrived and ordered the $888 set and decided we could add a-la-carte items if we wanted to. Soon after the first dish arrived, we wanted to change tables because the people next to us were simply the wrong crowd. Loud, spitting (literally), drunk and just not whom I want to sit next to when paying $1,000 per head. We asked if we could upgrade to the $1,480 set now since the first dish was the same for every set. Even if we couldn’t finish the food we didn’t want to have to talk over other drunk, swearing and noisy people. Well, of course there was no table available in the “better” area so we didn’t upgrade. But I wonder why the waitress called that afternoon asking if I wanted the $1,480 set with the better table? Would we have been seated at the same place anyway and be told it is already the better table?

The beef was not bad but a little too oily and the rice dish which was the last dish, should really come earlier so we can absorb some of the fat from the beef. Actually talking about rice, one of the $1,480 better tables were our friends and they ordered rice the option for the last dish (you can choose option of rice or noodles at the end) when they sat down but were told that the restaurant had no rice left by the time they got to their last dish! How can a Japanese restaurant not have rice? Especially when they ordered it as soon as they sat down!

Overall service was not much better than all you can eat places like 牛角 but triple the price! The generally professionalism of wait staff were below standard or lacking.

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-07-09
用餐途径
堂食
人均消费
$1000 (晚餐)
等级1
2
0
2021-06-30 755 浏览
今日下午同朋友加几位小朋友去食lunch, 食物ok 因为主要牛肉靓,服务甚差,嚟错咗几次错set, manager 又话小朋友挂住打机唔答佢野,其实佢系做教育定系做楼面?
更多
今日下午同朋友加几位小朋友去食lunch, 食物ok 因为主要牛肉靓,服务甚差,嚟错咗几次错set, manager 又话小朋友挂住打机唔答佢野,其实佢系做教育定系做楼面

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐日期
2021-06-30
用餐途径
堂食
用餐时段
午餐
等级3
39
0
2021-06-27 959 浏览
约咗三个人,配合4人限聚令聚餐奖励自己。*要食就食最好的*富小路系京都品牌,获得米之莲一星的评价,今次光顾的是旗下香港店嘅「烧肉而今」,要注意的是因为座位不多,通常需要两个礼拜前预订座位。我们坐包厢卡座,只有一个餐牌$1480,亦是店内「山」$688,「富」$888 及「而今」$1480 三个价钱的最顶级的一个餐牌。既然如此,亦反正好难先book 到位,就试最贵,相信亦是最好味的这个「而今」菜单。十道菜,由头牛到尾,当中有两道蔬菜间场,及最後甜品不是牛,其余都是美味指数十足的A5黑毛和牛,喜欢食牛的人,绝对不会失望。我们每人都觉得很满意,亦觉得可以再次帮衬,推荐给朋友来光顾,都一定不会失礼。我们$1480餐,全程由服务员为我们烧肉,我们只是欣赏她表演,如何把不同部位牛肉,技巧地放在火炉上烧,而又拿捏到适当时间。她烧完整餐牛肉,共4人分量,那个炉,没有半点肉因为烧焦而黏在铁网上,由此可见,识烧与唔识烧的分别。唔会因为自己唔识烧,而浪费了这麽美味的A5和牛。在此不为每一个牛肉部位详细讲解,总之是精彩,一浪接一浪,食到中後段,都不觉厌或腻。整体而言,肉质相当鲜嫩,脂肪均匀分布。在衆多不同部位
更多
约咗三个人,配合4人限聚令聚餐奖励自己。*要食就食最好的*

富小路系京都品牌,获得米之莲一星的评价,今次光顾的是旗下香港店嘅「烧肉而今」,要注意的是因为座位不多,通常需要两个礼拜前预订座位。

我们坐包厢卡座,只有一个餐牌$1480,亦是店内「山」$688,「富」$888 及「而今」$1480 三个价钱的最顶级的一个餐牌。既然如此,亦反正好难先book 到位,就试最贵,相信亦是最好味的这个「而今」菜单。

十道菜,由头牛到尾,当中有两道蔬菜间场,及最後甜品不是牛,其余都是美味指数十足的A5黑毛和牛,喜欢食牛的人,绝对不会失望。我们每人都觉得很满意,亦觉得可以再次帮衬,推荐给朋友来光顾,都一定不会失礼。

我们$1480餐,全程由服务员为我们烧肉,我们只是欣赏她表演,如何把不同部位牛肉,技巧地放在火炉上烧,而又拿捏到适当时间。她烧完整餐牛肉,共4人分量,那个炉,没有半点肉因为烧焦而黏在铁网上,由此可见,识烧与唔识烧的分别。唔会因为自己唔识烧,而浪费了这麽美味的A5和牛。

在此不为每一个牛肉部位详细讲解,总之是精彩,一浪接一浪,食到中後段,都不觉厌或腻。整体而言,肉质相当鲜嫩,脂肪均匀分布。在衆多不同部位的肉中,我最欣赏the centre of the tenderloin, 简直系人间美食,肉质冧到不得了,入口即溶奇妙无穷!

另外,最後压轴的寿喜烧,亦相当好味。牛肉及酱汁味道丰富,反而盖过了黑松露味道。美中不足亦可改善的是,海胆牛肉热狗,因为紫菜放在我们桌上比较耐,所以欠缺了少少脆脆的口感,不然的话,应该可以更好味。

整体来说,食物一流,服务态度良好,环境设计亦显示出心思。值得推介给朋友。


4 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
The  centre  of  tenderloin 
3 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-06-26
用餐途径
堂食
人均消费
$1480 (晚餐)
推介美食
The  centre  of  tenderloin 
等级1
2
0
2021-05-30 1848 浏览
选了每位$1480的menu, 会有专人帮serve烧肉,食物无问题的,唔差又唔系好好,不竟比$1480系会有其望,但过来serve的两位同事都黑起块面咁烧,又好赶咁迫人好快咁食,我完全觉得没有享受美食嘅感觉!连我想影下相都好似比人赶,唔好影哪快D食啦,其中一位男经理(着西装的),直程同我讲:我阵间放喺你面前先慢慢影啦!好无礼貌!conclusion, 唔会再来,未试过嘅亦唔需要黎试!香港有其他更好日式烧肉店!而今唔值呢个价
更多
选了每位$1480的menu, 会有专人帮serve烧肉,食物无问题的,唔差又唔系好好,不竟比$1480系会有其望,但过来serve的两位同事都黑起块面咁烧,又好赶咁迫人好快咁食,我完全觉得没有享受美食嘅感觉!

连我想影下相都好似比人赶,唔好影哪快D食啦,其中一位男经理(着西装的),直程同我讲:我阵间放喺你面前先慢慢影啦!好无礼貌!

conclusion, 唔会再来,未试过嘅亦唔需要黎试!香港有其他更好日式烧肉店!

而今唔值呢个价
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐日期
2021-05-29
用餐途径
堂食
人均消费
$1800
等级3
72
0
2021-05-15 2332 浏览
是日星期日💖庆㊗️母亲节,午市约1️⃣2️⃣点唻开餐🍽🥩,用餐客人颇多,枱与枱之间约有一个身位距离,❌并冇设挡板,部份座位之间则设有竹帘。用餐环境算几宽敞舒适,但坐近店门,❄冷气唔充足,加上窗外阳光🌞,未食都已觉好热🥵🌡。▪🥢午餐 - 极上🅰️5️⃣黑毛和牛🐮烧肉🥩🥓盛合 💲4️⃣8️⃣0️⃣配前菜🥗、🥩小吃、渍物泡菜萝卜🥕、白饭🍚、茶蒸碗🥚及🥩汤🥣。🥩🥓共有5️⃣款,卖相一般,油花较多,肉质软腍,味道可以👌。▪🥢午餐 - 日替🅰️5️⃣黑毛和牛🐮🥩🥓盛合 💲2️⃣9️⃣0️⃣配前菜🥗、🥩小吃、渍物泡菜萝卜🥕、白饭🍚、茶蒸碗🥚及🥩汤🥣。🥩🥓共有3️⃣款,卖相一般,油花少一点,肉质软腍,味道可以👌。整体而言,餐厅环境好新、乾净、宽敞舒适(毕竟新开业一段时间),炉具及餐具亦整洁,店员仍非常客气有礼,食物质素可以,闲唻一试无妨。❤🧡💛💚💙💜🤎🖤🤍❤🧡💛💚💙💜🤎🖤🤍
更多
是日星期日💖庆㊗️母亲节,午市约1️⃣2️⃣点唻开餐🍽🥩,
用餐客人颇多,枱与枱之间约有一个身位距离,❌并冇设挡板,部份座位之间则设有竹帘。
用餐环境算几宽敞舒适,但坐近店门,❄冷气唔充足,加上窗外阳光🌞,未食都已觉好热🥵🌡。

▪🥢午餐 - 极上🅰️5️⃣黑毛和牛🐮烧肉🥩🥓盛合 💲4️⃣8️⃣0️⃣
配前菜🥗、🥩小吃、渍物泡菜萝卜🥕、白饭🍚、茶蒸碗🥚及🥩汤🥣。
🥩🥓共有5️⃣款,卖相一般,油花较多,肉质软腍,味道可以👌。

▪🥢午餐 - 日替🅰️5️⃣黑毛和牛🐮🥩🥓盛合 💲2️⃣9️⃣0️⃣
配前菜🥗、🥩小吃、渍物泡菜萝卜🥕、白饭🍚、茶蒸碗🥚及🥩汤🥣。
🥩🥓共有3️⃣款,卖相一般,油花少一点,肉质软腍,味道可以👌。

整体而言,餐厅环境好新、乾净、宽敞舒适(毕竟新开业一段时间),炉具及餐具亦整洁,店员仍非常客气有礼,食物质素可以,闲唻一试无妨。

❤🧡💛💚💙💜🤎🖤🤍❤🧡💛💚💙💜🤎🖤🤍
极上A5黑毛和牛🐮烧肉🥩🥓盛合 💲4️⃣8️⃣0️⃣
$480
41 浏览
1 赞好
0 留言
日替A5黑毛和牛盛合 💲2️⃣9️⃣0️⃣
$290
41 浏览
0 赞好
0 留言
午餐 配前菜🥗、🥩小吃、渍物泡菜萝卜🥕、白饭🍚、茶蒸碗🥚及🥩汤🥣。
45 浏览
0 赞好
0 留言
茶蒸碗🥚
43 浏览
1 赞好
0 留言
午餐 甜点
34 浏览
0 赞好
0 留言
141 浏览
0 赞好
0 留言
2447 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-05-09
等候时间
5 分钟 (堂食)
人均消费
$430 (午餐)
庆祝纪念
母亲节
推介美食
午餐 甜点
等级1
1
0