2019-07-27 526 浏览
今日约左几个朋友食饭,其中朋友介绍呢度的食物有水准,所以就订左呢度食饭。入到去环境光猛,简洁,寛敞,我们被安排坐在卡位的最后位置,比较清静,侍应放下小食,小食入面,除左有花生外,我见个小食有啲一片片的东西,食落应该系南瓜片,食落都几得意,又脆,又甜甜的。一路食就一路睇下餐牌的小菜,餐牌入面好多小菜卖相都相当吸引,唔知食落又会点呢?我地太多小菜想点了,好在个侍应好nice咁推介左几款小菜给我们,跟著加多几碟就搞掂!第一味上枱系侍应推介的金砖豆腐,全碟金黄色,炸得好靓,卖相真系相常吸引,所以忍唔住立即拎起筷子夹黎食,面头炸得好靓,好薄,入面豆腐好滑好滑,沾埋喼汁真系冇得顶!唔怪得系推介小菜啦!真系好正!第二味系杞子花胶浓汤浸时蔬,我们选了用白菜仔,入面浓汤令到白菜仔好甜,花胶都唔少,面头除左有花胶,我们食到一块块爽口的东西,几好食的,一问之下,原来系名贵的羊肚菌,羊肚菌对身体好好的,口感又好,令到成个菜生色不少!第二味侍应推介的系新会陈皮香酥骨,香酥骨炸得好好,唔油腻,细细件一口一件,面头好香好松脆,沾上十五年陈皮制造的陈皮酱,真系不得之了,个陈皮酱好香,陈皮味好出,同个香酥骨简直系绝配,

前菜(花生+南瓜片)

金砖豆腐

杞子花胶浓汤浸时蔬

第二味侍应推介的系新会陈皮香酥骨,香酥骨炸得好好,唔油腻,细细件一口一件,面头好香好松脆,沾上十五年陈皮制造的陈皮酱,真系不得之了,个陈皮酱好香,陈皮味好出,同个香酥骨简直系绝配,真系想成碟自己食晒!大家都食到竖起手指公话好正!旁边仲有几条菠萝,等你清一清口腔,等你食到真正陈皮味道!

新会陈皮香酥骨

第三个侍应推介系醒胃话梅鸡,我们只叫了半只,但出黎的份量根本唔似半只,只鸡好大只,上枱时啲汁还在跳动,见到都已经垂涎三尺啦!
喜爱食鸡既我就梗系唔放过佢啦,一食落,有种淡淡的甜甜酸酸的话梅味,唔会太浓,又可以食到鸡的味道,鸡整得好嫰滑,令人不自觉咁食完一件再一件,真系回味无穷!

醒胃话梅鸡(半只)

再黎系雪山花之恋,系一道由蛋白,蟹肉,墨鱼做成的,厨师炒完蛋白,用心用加上蕃茄同合桃砌成一朵花,卖相名贵,蛋白加上蟹肉炒得好滑,入面有一片片的墨鱼片,墨鱼片唔靱,核桃炸得好脆,带有甜味,食完浓味食返呢个清淡小菜就最好不过!

雪山花之恋

最后一个系海鲜两面黄,面同海鲜系分开上,唔会令到面淋晒,面炸得刚刚好,唔会好似出面的食店炸得过火,但又食到面的脆口,海鲜入面系由虾,鱼肉,带子,冬菇,菜心,黄椒,红椒做成,我还食到鱼肉唔系普通鱼肉,我食到佢仲有厚厚的鱼皮,如冇估错,应该佢系采用了龙趸肉,所以会食到厚厚鱼皮同结实鱼肉,真系估佢唔到呀!

海鲜两面黄

我们四个都食到津津有味,本来想食埋佢地既甜品炖原个雪梨,但点知侍应该冇晒炖梨,所以唯有下次再试过啦!

在香港已经好耐冇食过咁有质素的粤菜了,这里的侍应又有耐心和招呼,下次一定要带爸爸妈妈再黎呢度食过先得!
2019-07-24
前菜(花生+南瓜片)
金砖豆腐
杞子花胶浓汤浸时蔬
新会陈皮香酥骨
醒胃话梅鸡(半只)
雪山花之恋
海鲜两面黄