Morton's of Chicago

2019-07-19 1981 浏览
來吃晚飯,一如既往餐牌上有客人的姓名,寫上Happy Birthday.其實香港有得多扒房,標榜自己係steakhouse,扒類係不能失手。今晚叫咗Porterhouse 24 oz, Medium. 洋蔥湯,炒蘑菇,薯蓉。服務: 一間酒店級嘅扒房,好多服務上嘅細節,係差到有點那個。湯未飲完,已經上個牛扒。我而家唔係食緊快餐。時間控制方面,係侍應職責, 要同廚房溝通。無位放,所以侍應用佢手上嘅碟,推開我嘅湯碗,騰岀空位去放碟。碗湯就放埋一邊。由於牛扒係兩份食。就俾兩個吉碟我地食扒用,碟上面有幾片菜裝飾,但由於碟已預熱,所以那幾片菜就乾哂痴住隻碟。我切開件扒,近骨位置係生嘅。其餘係3成熟。但我係叫五成。侍應無黎過check back件扒煮成點樣。後來經理過來問件扒點樣,我如實説。佢呆一呆,然後竟然答我: 骨位係比較難控制。再無任何說話,笑一下,就行開左。咁就當處理咗食客嘅意見?幾正。其實我去扒房,就係食件靚扒,食廚師功力,服務,環境。否則,同花園餐廳有咩分別?全部工作人員都打衝鋒咁,面容緊張。乜都趕住。水,唔自動refill。飲緊冰水,就斟暖水俾我。餐廳室溫過暖。外面氣溫35度呀。生日送
餐廳室溫過暖。外面氣溫35度呀。
生日送上甜品,爉燭插喺碟上,都係歪嘅。侍應一手攞甜品。一手攞碟。所以每樣餐具放上枱嘅時候,都好大聲,因為餐具重丫嘛,趕住放低。但你係酒店,唔係cheesecake factory美式家庭餐廳丫嘛。俾返少少服務丫。可唔可以分開攞?騰岀一隻手執好張枱,再放甜品
食物味道: 洋蔥湯: 鹹到一個點。又混濁又鹹,裡面塊baguette唔知浸左幾耐,淋哂。由我點菜,到上洋蔥湯,5分鐘,咁你諗下碗湯係點煮岀黎。$170。
Porterhouse: 鹹到一個點。無牛味,叫Medium, 煮左rare-medium rare. 夠膽收$848.
蘑菇: under season
薯蓉: 嚡口。
食緊千幾蚊一餐,咁嘅服務,sorry. 無下次。大家都考慮吓會唔會俾千幾蚊食快餐啦。
Porterhouse  24oz