2017-09-17 189 浏览
之前朋友介紹過佐敦有條小街有間西餐餐廳做得幾好,環境唔錯。 今日喺尖沙咀行完街,由海港城行過嚟都只係十分鐘。雖然條街比較靜,但居然有一間外表裝修相當吸引嘅餐廳,入到去四人枱已經full曬,唯有坐吧檯,不過吧檯亦冇令人失望, 因為佢成日燈光加上擺設,令人有一種好舒服嘅感覺如圖。 不過如果係拎住一袋二袋坐吧檯就冇咁方便,因為冇位置可以畀你擺到嘢,好彩今日我冇乜買得多嘢。簡單嘅餐牌就列曬呢度所有嘅食物。心思一輪之後我哋就點咗以下食物。1、脆蟹肉薯丸外香脆熱辣,內裏薯蓉混合咗好多蟹肉,口感實在,點埋中間個蛋黃醬立即提升咗味道層次,就係呢個時候我加咗杯1664。2、紐西蘭鑽石蜆8oz上枱已經聞到好香濃嘅忌廉味, 賣相亦相當靚仔, 急不及待試返一粒,原來極有驚喜,因為開頭以為係街市常見嘅蜆類,但係呢隻鑽石蜆相當飽滿而且非常之多汁,要趁熱食先好味,極快就清晒,下次要叫16oz先得。3、烤美國豬背骨半份你利用肉板作為一啲肉類上枱嘅餐具,加上有配菜同埋醬汁做伴碟,完全配合到西方嘅文化,講番個烤豬背骨,肉質鬆化,而且仲有個燒烤汁包圍著,考完你講都算相當惹味, 至於配菜粟米亦一啲都唔馬虎,明顯聞得出牛油香味

1、脆蟹肉薯丸
外香脆熱辣,內裏薯蓉混合咗好多蟹肉,

2、紐西蘭鑽石蜆8oz
要趁熱食先好味,極快就清晒,下次要叫16oz先得。

3、烤美國豬背骨半份
你利用肉板作為一啲肉類上枱嘅餐具,加上有配菜同埋醬汁做伴碟,完全配合到西方嘅文化,講番個烤豬背骨,肉質鬆化,而且仲有個燒烤汁包圍著,考完你講都算相當惹味, 至於配菜粟米亦一啲都唔馬虎,明顯聞得出牛油香味,再點埋燒烤醬 完全食得出呢味菜嘅精神。

4、烤海鮮拼盤
主角出場,上枱後我哋已經忙於幫佢影相,有 大蝦,蠔,扇貝,炸軟殼蟹,喜知次。鮮味彈牙唔再講,而特別想重點提及呢條喜知次嘅功力,佢肉質一疏疏好滑,只有中間一條脊骨,亦無魚腥味,連平時唔中意食魚嘅朋友都大為讚嘆。

整體我覺得每道菜都用心製作,各具特色,再配合呢度靜幽幽嘅環境,清雅既裝修, 如果下次有朋友生日我都會介紹喺呢喥慶祝。