2019-04-05
最近又放題癮起, 剛出左bonus正好一家人食餐好, 自銅鑼灣極尚剛開業食過一次, 印象唔錯, 於是book檯今晚一家人去食餐好!今晚食第二段時間 20:45, 前半小時, 樓下已經排住長長人龍拎籌等待安排入座。還好今晚提早15mins便安排左入座可能係平日晚, 相比開業時人流冇之前咁多, 而且落order都轉用左手機apps落單, 係apps度仲見到每款食物存貨量, 清晰又環保, 最緊要係全晚所落既order都冇漏單!!呢間極尚大喜屋仲設有自助吧檯供應熟食、冷盤、甜品、各類飲品等....飲品放滿整個雪櫃, 更有沙冰、熱飲、清酒, 款式多多...自助區仲有分段限時供應燒味, 要左件燒鴨試試, 皮脆肉嫩, 肉汁豐富放題我最著重當然係刺身, 刺身款式多, 而且夠新鮮, 冇腥味~三文魚口感爽而帶魚香; 長腳蟹鮮甜, 不過每隻腳都切得一小份, 要努力折多幾隻食 壽司、卷物 細細件, 食多幾件都唔會咁快飽, 而且創作壽司既配搭其他餐廳比較少有手卷都是超迷你, 一啖一個都冇問題, 可惜海膽似乎唔多新鮮, 有腥臭味, 但見隔離食客不停狂掃海膽手卷, 食到津津有味, 似乎食海膽都要靠運氣炸物 做得唔錯
飲品放滿整個雪櫃, 更有沙冰、熱飲、清酒, 款式多多...
自助區仲有分段限時供應燒味,
要左件燒鴨試試, 皮脆肉嫩, 肉汁豐富
炸物 做得唔錯, 表面唔會過於油膩
天婦羅入面隻蝦都帶少少爽, 雖然唔係話好大隻, 但勝在唔係林pat pat既死蝦
芝麻雞翼 香脆可口, keep到juicy肉汁
香芋丸外脆內軟, 內有甜甜香芋芋泥
炸榴槤 外脆, 一咬開, 入面仲有流心榴槤, 陣陣榴槤飄出,正!
豉椒炒蜆 冇沙, 炒得幾香
串燒 雞軟骨爽脆, 灑左少少鹽, 幾惹味
可惜對串燒蝦較為失望, 蝦肉嚴重痴殼, 未能完整拆到隻蝦出黎
串燒翠肉瓜 燒後依然keep到本身水份, 口感仲係爽脆
不過想食蝦既可以轉揀炒黃金蝦, 蝦肉冇痴殼, 表面仲有好香既鹹蛋黃香
吉品鮑汁燴花膠: 花膠大大片, 食落有豐富膠質, 茨汁夠杰身, 味道同酒樓有得揮
甜品款式同樣選擇多, 除左有自助吧拎到甜品,
每人仲可以自選一杯Haagen-Dazs雪糕