2018-05-22 112 浏览
啱啱睇完死侍2去搵食,行到謝斐道食街,見到有間店外放咗兩支旗嘅日式料理,望真啲係有啲似日本嘅連鎖燒水產喎,有啲懷念就入去試下啦。原來連格局同氣氛都好似,有唔少水產嘅大大魚缸,枱櫈寬敞坐得幾舒服,事不宜遲立即點嘢食。先嚟個冷盤 - 蟹子蟹肉薯仔沙津入口嘅第一個感覺夠凍! 然後薯仔好溶好溶咁滑入喉嚨,當細味亦會發現蟹肉絲香味,蟹子就唔駛講啦,其實所有味道都已經溶入薯溶裏,好味,重點份量唔少。炒雜菇為今晚呢餐增加纖維,即叫即炒,個人喜好加埋7味粉更過癮。輪到自選嘅刺身拼盤揀咗一條池魚、活海螺、甜蝦,池魚無腥味喎,點上薑溶豉油,感覺比起點wasabi即時提升咗鮮味,魚生大塊肉鮮甜肉滑,另外碗上嘅小肉塊亦滋味十足。甜蝦不過不失,係大隻飽滿。至於活海螺我就最中意,夠凍又夠爽脆,係確確實實嘅chok chok 聲,味道當然又係鮮甜啦,正斗。跟住係燒燒燒,係咁意揀咗大蝦同貴妃蚌,全程唔駛自己搞,係由店員負責燒嘅,見到燒嘅過程加咗啲醬油,一邊燒一邊聞到香噴噴,尤其是燒蝦果陣,蝦殼味同蝦膏味極突出,到食個陣肉質爽滑,夾埋應該頭先佢咗嘅醬油味,鮮味甚濃。仲有個小食,炸魷魚大盛,炸嘢嚟講都算出色,香酥脆全部都

先嚟個冷盤 - 蟹子蟹肉薯仔沙津

炒雜菇
為今晚呢餐增加纖維,即叫即炒,個人喜好加埋7味粉更過癮。

輪到自選嘅刺身拼盤
揀咗一條池魚、活海螺、甜蝦,

仲有個小食,炸魷魚大盛,炸嘢嚟講都算出色,香酥脆全部都有,仲有個甜酸沙律配菜,中和味蕾,有智慧嘅造法,無挑剔可言。

最尾係個豚肉鍋,賣相就幾靚仔,味道會有少少辛辣,但易入口,其實滾起熄火就食得,熱辣辣再配冰凍啤酒就簡直絕配,成晚相當麻甩。