2007-07-10
如果抵的定義是付出$100, 有$200的貨仔, 而貴的定義是付出$200, 只得$100的貨仔. 那這店一定是超貴..因為$300只有$100的貨仔見到有評友寫因侍應有笑容, 樂於解答, 所以服務=4. 我不敢質疑, 但我不敢苟同. 因為笑容和樂於解答只是服務性行業最基本的要求. 如果我是一間連不算新鮮的油金魚刺身都敢拿出來賣近百元的日本料理老闆, 給予她5分鐘面試來介紹自己都嫌多. 而我覺得一間只有兩名侍應的中型食店, 侍應的先決條件是誠意, 其次是醒目. 然而, 這兩名侍應明顯有這兩先"缺"條件. 原因: 1. 沒有給我們套餐菜單2. 沒有告訴我們有套餐, 即使我們叫很多款不同菜色3. 沒有給我們介紹菜色4. 結賬時, 昂貴的一餐, 見到鄰桌有甜品, 順口問吓有沒有甜品送, 她說要付款的. 點知離開時, 發現門外有套餐菜單, 還送甜品. 攪到我哋要去晶晶食甜品5. 更不用說特別的招待如跟客人閒聊, 支詢客人意見等又有評友說因老闆曾在大阪學廚兩年,所以素質是肯定的. 一係我去嗰晚唔係老闆煮, 一係他在大阪學的只是薄切, 不是學煮. 啲帶子同我切到好像象拔蚌咁薄, 又唔係特別新鮮,
1. 沒有給我們套餐菜單
2. 沒有告訴我們有套餐, 即使我們叫很多款不同菜色
3. 沒有給我們介紹菜色
5. 更不用說特別的招待如跟客人閒聊, 支詢客人意見等
又有評友說因老闆曾在大阪學廚兩年,所以素質是肯定的. 一係我去嗰晚唔係老闆煮, 一係他在大阪學的只是薄切, 不是學煮. 啲帶子同我切到好像象拔蚌咁薄, 又唔係特別新鮮, 然後收我近百元, 仲好過去搶. 其他的食物就像元祿般麻麻, 價錢就像友馬般勁勁.
如果你正是那個老闆, 我覺得你先學好煮嘢先好收咁貴. 其次, 就是讀個管理學, 教吓啲伙計, 因為佢地幫你倒緊米. 可能語氣重咗啲, 對不起. 但去盡啲, 進步空間大啲. 老生常談一句, 忠言逆耳...慎思
除非你裝收兼改名, 因為我一定不會再來, 也會叫我的朋友不要來. 機會只會給予試多幾次荷包都仲有錢的舖頭