2021-04-23 53 浏览
朋友住灣仔區, 佢帶我去 名門私房菜 食晚飯.   這私房菜館位於 灣仔道商廈二樓,  真係識途老馬, 識飲識食才找到 !!館內裝修好清雅, 有貴賓房及大廳,  朋友訂了檯, 我們二人安排了坐大廳.   侍應帶我們入座,  服務不錯.朋友叫了四個家鄉小菜,  有魚有肉.  正合我心意.名門陳皮豬肋骨豬肋骨賣相好, 夠傳統帶家鄉陳皮味,肉質鬆軟,  炸得香脆可口,  不咸, 好食, 也不油膩.順德煎釀鯪魚 很久沒有吃這個順德菜, 淡水鯪魚已拆骨, 煎得香口, 伴著冬菇粒及蔥花, 増添美味.  鯪魚肉釀得飽滿,    啖 啖有魚香,  味道鮮美, 調味非常好.秘制和味粉絲煲  好熱, 份量足, 有瘦肉, 冬菇絲, 芹菜粉絲吾會過稔又吾硬,  有嚼勁, 秘制功夫是混合了鹹蛋黃,  粉絲味道好突出.蝦乾魚肚大芥菜煲,  有我喜愛的魚肚, 好滑.  蝦乾好味.用上大芥菜, 夠甘味, 翠綠嫩滑.  我們連湯都飲清. 椰汁香芋紫米露    每人一碗,  熱熱的送上,  椰子味香濃. 有彈牙西米, 香滑芋頭粒, 越食越好味.食私房菜, 不但食物,  廚藝有保証,  而服務也有賓至如歸感覺.
真係識途老馬, 識飲識食才找到 !!
朋友叫了四個家鄉小菜,  有魚有肉.  正合我心意.
名門陳皮豬肋骨
豬肋骨賣相好, 夠傳統帶家鄉陳皮味,
肉質鬆軟,  炸得香脆可口,  不咸, 好食, 也不油膩.
順德煎釀鯪魚
蝦乾魚肚大芥菜煲,
有我喜愛的魚肚, 好滑.  蝦乾好味.
用上大芥菜, 夠甘味, 翠綠嫩滑.  我們連湯都飲清.
有彈牙西米, 香滑芋頭粒, 越食越好味.