话说周日同食家两个人去行麦理浩径第三段﹗迟左起身,两点半先出发在西湾亭开始行,由于怕入黑关系,高速前进,最后五个钟的行程三个半钟完成﹗行完山梗系食在西贡,心郁郁想食海鲜,去了名气最大的全记﹗周日关系,全场爆满﹗要揾个位都好难﹗多人来食九成九要等位,好在我地两个人,细枱侍候简单得多﹗两个人当然系食二人餐啦﹗佢个名都劲过人,叫温馨二人世界餐﹗$348全包﹗九款海鲜拣四样,我地拣左姜葱蟹、白灼海螺、白灼虾及鲍鱼﹗先来的是灼海螺,本来以为有花螺食,点知系冬风螺﹗街市$20有一斤,呢度半斤都唔知有冇﹗份量很少﹗好在螺肉都好结实弹牙,吃得出是新鲜货,只系一人十只都无有0的唔多够喉吧﹗白灼海虾﹗份量又系一人份量似的﹗最近街市0的游水虾贵得要命,闲闲地都成四十几蚊斤﹗虾细只,胜在弹牙鲜甜,剥两剥唔洗五分钟就食哂喇﹗清蒸鲍鱼,每位有两只﹗九孔鲍,肉质很烟韧弹牙,豉油亦吊出其鲜味,食家最满意呢样海鲜﹗姜葱炒蟹,蟹仔一只,睇见唔开胃﹗细只得要命,食家最憎食细蟹,食极都无啖肉﹗四个海鲜后的是蒜蓉白菜仔,清甜好吃﹗老早都知出街就唔应该食海鲜架喇,食得餐亦都预左用料唔方好得去边,不过食完成个餐好似无野落过肚咁,呢
话说周日同食家两个人去行麦理浩径第三段﹗
行完山梗系食在西贡,心郁郁想食海鲜,去了名气最大的全记﹗
西贡最出名的全记
周日关系,全场爆满﹗要揾个位都好难﹗
多人来食九成九要等位,好在我地两个人,细枱侍候简单得多﹗
二人餐
两个人当然系食二人餐啦﹗
四种海鲜任拣
佢个名都劲过人,叫温馨二人世界餐﹗$348全包﹗
九款海鲜拣四样,我地拣左姜葱蟹、白灼海螺、白灼虾及鲍鱼﹗
冬风螺有0的失望
先来的是灼海螺,本来以为有花螺食,点知系冬风螺﹗
好在都新鲜弹牙
街市$20有一斤,呢度半斤都唔知有冇﹗份量很少﹗
虾很细只
白灼海虾﹗份量又系一人份量似的﹗
几两边够我地食
最近街市0的游水虾贵得要命,闲闲地都成四十几蚊斤﹗
虾细只,胜在弹牙鲜甜,剥两剥唔洗五分钟就食哂喇﹗
鲍鱼弹牙爽口,最好吃
清蒸鲍鱼,每位有两只﹗
大大食,弹牙软熟
姜葱蟹,好唔得
姜葱炒蟹,蟹仔一只,睇见唔开胃﹗
细只得要死
细只得要命,食家最憎食细蟹,食极都无啖肉﹗
蒜蓉白菜仔
四个海鲜后的是蒜蓉白菜仔,清甜好吃﹗
老早都知出街就唔应该食海鲜架喇,食得餐亦都预左用料唔方好得去边,不过食完成个餐好似无野落过肚咁,呢个餐既份量就有点那个了﹗

$348全包,早知同食家去锯扒啦﹗
返到屋企仲要渌多个面先叫做有食野,真系.........
不是唔好食,系份量太少,食海鲜还是自己去街市买来煮好一点﹗

食店地址: http://smallsmalllin.openrice.com/

我的饮食微博: http://t.sina.com.cn/smallsmalllin
等候时间
10 分钟 (堂食)
西贡最出名的全记
四种海鲜任拣