話說周日同食家兩個人去行麥理浩徑第三段﹗遲左起身,兩點半先出發在西灣亭開始行,由於怕入黑關係,高速前進,最後五個鐘的行程三個半鐘完成﹗行完山梗係食在西貢,心郁郁想食海鮮,去了名氣最大的全記﹗周日關係,全場爆滿﹗要搵個位都好難﹗多人來食九成九要等位,好在我地兩個人,細枱侍候簡單得多﹗兩個人當然係食二人餐啦﹗佢個名都勁過人,叫溫馨二人世界餐﹗$348全包﹗九款海鮮揀四樣,我地揀左薑蔥蟹、白灼海螺、白灼蝦及鮑魚﹗先來的是灼海螺,本來以為有花螺食,點知係冬風螺﹗街市$20有一斤,呢度半斤都唔知有冇﹗份量很少﹗好在螺肉都好結實彈牙,吃得出是新鮮貨,只係一人十隻都無有0的唔多夠喉吧﹗白灼海蝦﹗份量又係一人份量似的﹗最近街市0的游水蝦貴得要命,閒閒地都成四十幾蚊斤﹗蝦細隻,勝在彈牙鮮甜,剝兩剝唔洗五分鐘就食哂喇﹗清蒸鮑魚,每位有兩隻﹗九孔鮑,肉質很煙韌彈牙,豉油亦吊出其鮮味,食家最滿意呢樣海鮮﹗薑蔥炒蟹,蟹仔一隻,睇見唔開胃﹗細隻得要命,食家最憎食細蟹,食極都無啖肉﹗四個海鮮後的是蒜蓉白菜仔,清甜好吃﹗老早都知出街就唔應該食海鮮架喇,食得餐亦都預左用料唔方好得去邊,不過食完成個餐好似無野落過肚咁,呢
話說周日同食家兩個人去行麥理浩徑第三段﹗
行完山梗係食在西貢,心郁郁想食海鮮,去了名氣最大的全記﹗
西貢最出名的全記
周日關係,全場爆滿﹗要搵個位都好難﹗
多人來食九成九要等位,好在我地兩個人,細枱侍候簡單得多﹗
二人餐
兩個人當然係食二人餐啦﹗
四種海鮮任揀
佢個名都勁過人,叫溫馨二人世界餐﹗$348全包﹗
九款海鮮揀四樣,我地揀左薑蔥蟹、白灼海螺、白灼蝦及鮑魚﹗
冬風螺有0的失望
先來的是灼海螺,本來以為有花螺食,點知係冬風螺﹗
好在都新鮮彈牙
街市$20有一斤,呢度半斤都唔知有冇﹗份量很少﹗
蝦很細隻
白灼海蝦﹗份量又係一人份量似的﹗
幾兩邊夠我地食
最近街市0的游水蝦貴得要命,閒閒地都成四十幾蚊斤﹗
蝦細隻,勝在彈牙鮮甜,剝兩剝唔洗五分鐘就食哂喇﹗
鮑魚彈牙爽口,最好吃
清蒸鮑魚,每位有兩隻﹗
大大食,彈牙軟熟
薑蔥蟹,好唔得
薑蔥炒蟹,蟹仔一隻,睇見唔開胃﹗
細隻得要死
細隻得要命,食家最憎食細蟹,食極都無啖肉﹗
蒜蓉白菜仔
四個海鮮後的是蒜蓉白菜仔,清甜好吃﹗
老早都知出街就唔應該食海鮮架喇,食得餐亦都預左用料唔方好得去邊,不過食完成個餐好似無野落過肚咁,呢個餐既份量就有點那個了﹗

$348全包,早知同食家去鋸扒啦﹗
返到屋企仲要淥多個麵先叫做有食野,真係.........
不是唔好食,係份量太少,食海鮮還是自己去街市買來煮好一點﹗

食店地址: http://smallsmalllin.openrice.com/

我的飲食微博: http://t.sina.com.cn/smallsmalllin
西貢最出名的全記
四種海鮮任揀