2017-07-17
泰之味, 起碼光顧過5次, 次次都係朋友即興黎食泰國野! 今次心血來潮寫下文。因為係上環街市二樓熟食市場的店鋪, 所以晚上來都幾乎唔洗等位, 大排檔的位置, 泰國餐廳的質素。我地叫左泰式小食拼盆、馬拉盞炒通菜、軟殼蟹沙律、大冬陰公及南瓜布丁!泰式小食拼盆 - 有泰式春卷,新鮮炸,好爽脆,入面有粉絲好食!炸蝦丸林左些,泰式包雞味道適中,但有點油膩,其他我冇食,唔評價。馬拉盞炒通菜 - 通菜算嫩,味道好濃,我覺得送白飯會好d, 如果唔係,有些咸。軟殻蟹沙律 - 次次都食,即炸軟殻蟹好酥香,唔會油膩,再配上柚子沙律,酸酸地好清新,加埋炸蒜好香!大愛! 冬陰公(大)- 有大細揀,由於朋友太鐘意飲,叫左大份量,大概4至5個飯碗份量,料好足,都算多蝦!酸辣度適中,配埋有蝦食,算幾抵啊!南瓜布甸 - 必須電話預訂的陣店甜品,南瓜布甸其實好易整,不過泰之味整得好食D! 南瓜好甜,布甸有埋南瓜味加奶味,食多都唔怕「製」!