2023-03-01
- ̗̀ ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫ ̖́-新年快樂呀咁多位🍊我終於去完旅行得閒出返少少熄屏啦!我第一篇要同大家介紹嘅就係呢一間Omakase!.ᐟ.ᐟ今日主要介紹嘅時候有四款壽司,其實我揀嗰個餐有勁多嘢食㗎 !不過我就主要介紹我自己認為最好味嘅個幾款🙈(՞ ܸ. .ܸ՞)︎♡鰤魚背新年就一定要食呢個魚!因為係日本,佢寓意平平安安嘅意思❤️!佢嘅賣相其實同拖羅幾相似,食落去鮮味十足。(՞ ܸ. .ܸ՞)︎♡大拖羅顏色比中拖羅更淺色,顏色偏白,是腹部較前方。這個部位脂肪相當多,脂肪分佈好像雪花❄️般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶。(՞ ܸ. .ܸ՞)︎♡海膽橙黃色的海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶🧊(՞ ܸ. .ܸ՞)︎♡右口魚邊口感豐富有嚼勁。咬落既爽又甜🥰,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富。 濃郁甘香,食後那股魚油香會停留於口內,甘香之味令人回味無窮!
(՞ ܸ. .ܸ՞)︎♡鰤魚背
(՞ ܸ. .ܸ՞)︎♡海膽
橙黃色的海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶🧊
(՞ ܸ. .ܸ՞)︎♡右口魚邊