2022-07-19 104 浏览
今日黎到呢間餐廳食下鐵板燒,雖然冇坐近鐵板既位置,但呢度既店員既服務依然好殷勤,每上一道菜色都介紹得好好。而且食物既質素都非常高,冇一樣係行貨!一開始要左個可以refill既意大利玫瑰花茶,玫瑰花既香氣唔會太over,恰到好處。再黎有個好精緻既蟹肉海膽黑松露溏心蛋,整個蛋保留係蛋殼入面用小匙慢慢品嚐,黑松露既香氣配上蟹肉同海膽既鮮甜味,混合濃稠既蛋黃同滑溜既蛋白,食一隻真係意猶未盡,不過都要留肚食下其他野。然後有和牛薄燒卷沙律,和牛燒得夠香又唔韌,沙律菜都好味夠新鮮。再黎一個原隻鮮活澳洲黑邊大鮑魚,燒之前店員畀我地鑑賞左一下,真係有兩個拳頭咁大隻,燒好後配上左蟹肉海苔醬同雞冠草,黑鮑邊消左毒一樣食得。鮑魚肉切得不會太厚,保持到咀嚼既滿足感,加上蟹肉海苔醬覺得更加鮮味;鮑邊既香味更濃,油香味相對較突出。再黎一個活龍蝦配海膽醬,以往食過既龍蝦會覺得肉唔會太索到D汁,但呢道龍蝦食到個龍蝦肉已經吸收左好濃既海膽醬味道,而且仍然食到龍蝦肉既鮮嫩,非常出色。另外再叫多左個黑啤同梅酒,滋潤下食鐵板燒既燥熱感覺。再黎西班牙黑毛豬柳同埋厚燒A5和牛,兩個都配有香煎野菜(茄子同南瓜),和牛既油香味好重,好
另外再叫多左個黑啤同梅酒,滋潤下食鐵板燒既燥熱感覺。
再黎西班牙黑毛豬柳同埋厚燒A5和牛,兩個都配有香煎野菜(茄子同南瓜),和牛既油香味好重,好冧身,相比黑毛豬就肉味較突出。
再黎一個刺身帶子豆腐鯛魚湯,魚味都幾重,加左兩片帶子,仲有少少龍蝦肉,鮮味相得益彰,豆腐都夠哂滑,好夾個湯既鮮味。
之後有個和牛炒飯,飯粒爽口,但又好夠蔥油香,都好好食。
甜品有火焰鐵板梳芙厘雪糕,一開始睇落好似塊餐巾摺左係碟上面,一點火就變左個梳芙厘雪糕出黎喇,好似魔術咁!兩個雪糕分別係芝麻同豆腐味,都係好香好滑,加上有少少烤香既梳芙厘,感覺良好!
2022-07-18